Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Jasmin Erović oslobođen krivice za silovanje u Sarajevu

tužilaštvo bih-sud bih

Erović je ranije bio optužen sa Senadom Džananovićem i Edinom Gadžom, ali je njegov predmet razdvojen

Državni sud oslobodio je nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane Jasmina Erovića krivice da je 1992. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje silovao zaštićenu svjedokinju A.

Erović je oslobođen krivice da je u napuštenom stanu u zgradi na Alipašinom Polju silovao svjedokinju A, koja je prethodno izvođena iz podrumskih prostorija, gdje je bila zatočena.

Predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija rekao je da Vijeće “temeljitom analizom svih dokaza” došlo da zaključka da Državno tužilaštvo nije dokazalo Erovićevu krivicu.

Prema Lagumdžijinim riječima, ključni dokaz Tužilaštva BiH bila je izjava koju je svjedokinja A dala 2015. godine a u kojoj je prepoznala fotografiju Jasmina Erovića i navela da je on jedan od muškaraca koji su je silovali 1992. godine. Međutim, kako je rekao Lagumdžija, Odbrana je prezentovala izjavu koju je ista svjedokinja dala 2001. godine u Beogradu, a u kojoj je svjedokinja spomenula Erovića – ali je rekla da je on nikada nije silovao.

“Vijeće je cijenilo da se osuđujuća presuda ne može zasnivati na osnovu iskaza svjedoka koji nisu dostupni… Jedini način da se osuđujuća presuda donese na osnovu iskaza jeste uz potkrepljujuće dokaze, što sada nije bio slučaj, obzirom da su dvije izjave svjedokinje A kontradiktorne”, rekao je Lagumdžija.

Predsjedavajući sudija je dodao da je čak i postupajući tužilac Vladimir Simović u završnim riječima priznao da u vrijeme podizanja optužnice nije imao izjavu iz Beograda.

“Tužilac je rekao da je imao ovu izjavu možda bi njegova odluka bila drukčija, odnosno da možda ne bi podizao optužnicu protiv Erovića”, rekao je Lagumdžija.

Erović je ranije bio optužen sa Senadom Džananovićem i Edinom Gadžom, ali je njegov predmet razdvojen. Postupak protiv Džananovića i Gadže i dalje je u toku.

Na presudu Eroviću postoji mogućnost žalbe.