Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan od najbogatijih biznismena u BiH uhapšen zbog iznude

marinko zovko

U akciji koju su izveli pripadnici FUP-a, sarajevskog i zeničkog MUP-a, tri osobe uhapšene su zbog iznude. Pršlog četvrtka uhapšen je bh. biznismen i jedan od vlasnika “Zovko Company”, Marinko Zovko iz Žepča, poznati MMA borac Ajlin Ahmić (33), te M. H. (38), iz Bijelog Polja.

Uhapšeni se terete se za krivično djelo iznuda, na štetu Asima Serdarića iz Visokog.

Na prijedlog Tužilaštva ZDK zenički Sud trojici uhapšenih odredio je jednomjesečni pritvor.

Nezvanično, radi se o klasičnom “utjerivanju duga”. Asim Serdarić je vlasnik jedne visočke firme, a Zovki je bio dužan ogroman novac, navodno stotine hiljada maraka.

Serdarić je dug prema Zovki navodno napravio uzimajući gorivo sa pumpi Zovko Oil u vlasništvu firme Zovko Company. Kada je Zovko od njega pokušao naplatiti taj dug, Serdarić ga je prijavio za iznudu.

U potrazi za dokazima policija je pretresla i nekoliko objekata i stanova na području Sarajeva i Zenice.

VEZANI TEKST: Bosanski “Hanibal lektor” uskoro izlazi na slobodu

Pripadnici FUP-a tako su zaplijenili veću količinu novca u različitim apoenima, vatreno oružje, municiju, više mobitela i SIM kartica, bilješke, rokovnike i dokumentaciju, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokazi.

Zovko je dovođen u vezu sa više poznatih manekenki, pjevačica i starleta, a poznat je u medijima po tome što je često znao malo jače “stisnuti gas”, a potom se hvaliti snimcima brze vožnje na društvenim mrežama.

Tako se u martu ove godine “pohvalio” vožnjom od 250 kilometara na sat, na dionici od Banje Luke do Klašnica.

Uhapšeni Ahmić se u središtu skandala povezanog sa trgovinom narkoticima našao 2013. godine kada je uhapšen u policijskoj akciji “Šetač”. Na teret mu se stavljalo da je kao član organizirane kriminalne grupe od septembra 2012. do aprila 2013. godine učestvovao u međunarodnom švercu marihuane na teritoriji Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Ahmić je uz kauciju pušten na slobodu, a dvije godine kasnije nakon sklapanja nagodbe sa tužilaštvom izrečena mu je jednogodišnja kazna zatvora te novčana kazna d 45.000 KM.

Iako je bio jedan od talentovanijih ultimate fight boraca i član dubrovačkog UFC Gladijator, Ahmić je prekinuo borilačku karijeru i 2011. pokrenuo privatni biznis. Osnovao je zaštitarsku firmu APB Croatia, koja se bavi prevozom VIP osoba, nadzorom, osiguranjem kongresnih susreta te savjetovanjem u vezi sa sigurnosti, ali i istragama u slučaju otmica i krađa.

APB je dio svjetske franšize, a neki od poznatih klijenata bili su Jay Z, Jeremy Irons i Fat Boy Slim.