Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jednomjesečna beba u Srebreniku umrla usljed gušenja

meliha-suljic-srebrenik1
FOTO: Dnevni avaz

Jednomjesečna beba koja je u srijedu oko 10 sati dovezena u Dom zdravlja Srebrenik bez znakova života, umrla je usljed gušenja, potvrđeno je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“Preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da je smrt bebe nastala usljed gušenja te da na tijelu nema tragova nasilja. S tijela bebe uzeti su tragovi biološkog porijekla, čije će vještačenje pokazati radi li se o nesretnom slučaju ili ima elemenata krivičnog djela”, kazao je Admir Arnautović, prenosi Dnevni avaz.

U Domu zdravlja Srebrenik ističu da su odmah po prijemu poduzete sve mjere reanimacije, ali da one nisu dale rezultata. Dežurni ljekar je u 10.20 sati, nažalost, proglasio smrt bebe. Majka tragično preminule bebe Meliha Suljić u naselju Luka kod Srebrenika, iako u velikom šoku, pristala je na razgovor o smrti njenog jednomjesečnog sina. Kaže da je, kao i svakog dana, ustala oko šest sati i naložila vatru u peći kako djeci ne bi bilo hladno. Nakon što je popila kafu i nahranila trogodišnjaka, presvukla je jednomjesečnog sina i pokušala da ga ponovo uspava.

“Starijem sam dala igračke, a bebu sam uzela u naručje i legla s njom na spužvu da je podojim kako bih je ponovo uspavala. Dok sam ležala pored bebe i ja sam zaspala. Ne znam koliko sam dugo spavala. Samo znam da sam se naglo trgnula iz sna i vidjela trogodišnjeg sina kako leži na mjestu gdje sam stavila bebu. Kada sam podigla starijeg sina, ispod njega sam vidjela potpuno krvavu bebu” ispričala je Meliha, koja je još u šoku od tragedije koja ju je zadesila.

meliha-suljic-srebrenik2

Pokušala je bebi dati vještačko disanje, a potom ju je okrenula na stomak i masirala po leđima kako bi joj olakšala disanje. Nabrzinu je presvukla bebu, pozvala taksi i prevezla je u Hitnu službu Doma zdravlja Srebrenik. Došavši u ambulantu, bebu je predala medicinskom osoblju, a nakon što su joj dali sredstvo za smirenje, izašla je u čekaonicu. Nažalost, samo nekoliko minuta poslije, dežurni ljekar saopćio joj je da je beba mrtva.

Trošna kuća i mala penzija

Majka bebe zajedno sa svojom nenom Ifetom boravi u unajmljenoj trošnoj kućici na periferiji srebreničkog prigradskog naselja Luka. Nezaposlena je, a jedini izvor prihoda im je skromna penzija njene nene. Nažalost, kobnog dana njena nena Ifeta, zbog posjete svojoj bolesnoj kćerci, nije bila u kući. Otac trogodišnjaka umro je prije 12 mjeseci, a Meliha ima i osmogodišnju kćerku iz svog prvog braka. Kaže da je tragično preminulu bebu, zbog zdravstvenih razloga, začela vještačkom oplodnjom.