Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

Jednomjesečni pritvor Mustafi Vrapcu

vrabac

Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Mustafa Vrabac, zaposlenik ove institucije osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje u predmetu Mustafa Vrabac, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH od 11.1.2023. za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Vrapcu (nakon ročišta), kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te mu je određen pritvor.

Po tom rješenju pritvor može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode osumnjičenog, odnosno od 9.1.2023. do 9.2.2023. ili do nove odluke Suda i to zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH.

Osumnjičenom je pritvor određen zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, kao općeg razloga za pritvor, Sud je ispitao osnovanost prijedloga Tužilaštva BiH u pogledu postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog u članu 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH, te je u cijelosti našao osnovanim prijedlog Tužilaštva BiH i u konačnici osumnjičenom Mustafi Vrapcu odredio pritvor radi postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH, odnosno radi postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike odnosno da bi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za taj krivični postupak – navode iz Suda BiH.

Žalba protiv tog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.

Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Mustafa Vrabac, zaposlenik ove institucije osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako se navodi u saopćenju, osumnjičeni Mustafa Vrabac je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt s jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi, u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

“U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju Tužilaštva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Vrabac je uposlenik Tužilaštva BiH, a aktivnosti hapšenja su proveli policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

Kako se saznaje, Vrabac je mjesecima bio pod posebnim istražnim radnjama, a u svojim nezakonitim poslovima, predstavljao se kao istražitelj Tužilaštva Dejan, iako je obavljao poslove šefa šofera u Tužilaštvu.

On je snimljen kako od jedne osobe uzima 10.000 eura, nakon čega je i uhapšen. MUP KS sve je mjesecima pratio.

Vrabac je mjesecima od jedne osobe tražio novac, kako bi uticao na predmet u Tužilaštvu. Navodno, tražio je novac iz predmeta za privredni kriminal. Avaz piše da je Vrabac bila osoba od povjerenja bivše glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić.

Vrabac će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Glavni tužilac je naložio suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH.

Snimak hapšenja, koje se desilo u Sarajevo City Centru (SCC) objavilo je Tužilaštvo BiH.