Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK

Još traje istraga u vezi sa incidentom u kampu Lipa

LIPA_INCIDENT21 (1)

. Već današnji dan u kampu protiče potpuno mirno, dok policijski službenici provode opsežnu kriminalističku istragu

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić potvrdio je kako je u toku opsežna kriminalistička istraga uzroka i okolnosti sinoćnjeg incidenta u Privremenom šatorskom naselju Lipa, kada je pronađeno beživotno tijelo jednog od korisnika usluga centra.

– Najvjerovatnije je došlo do samoubistva, što je onda izazvalo manje nerede između migranata koji borave u privremenom šatorskom naselju i policijskih službenika zaduženih za osiguravanje reda i mira na ovom lokalitetu. Pravovremenom i adekvatnom reakcijom policije stanje je brzo stavljeno pod kontrolu. Već današnji dan u kampu protiče potpuno mirno, dok policijski službenici provode opsežnu kriminalističku istragu. Nakon završetka tih radnji imat ćemo i više informacija o kompletnom događaju, odnosno uzrocima i okolnostima. Također, na osnovu svih saznanja i informacija moći ćemo konkretno reći da li se radi o samoubistvu ili ubistvu stradalog – kazao je ministar Kljajić.

Potvrđeno je i kako trenutno u šatorskom naselju na lokalitetu Lipa boravi oko 750 migranata, pretežno muškaraca – samaca kojima su u posljednje vrijeme u potpunosti osigurani dostojanstveni životni uslovi.

Ministar Kljajić naglasio je i potrebu brzog rješavanja statusa i uloge Uprave policije USK u ovom kampu, s obzirom na nepostojanje nikakvog sporazuma o njihovom angažmanu, te nemogućnosti naknade zbog ogromne potrošnje svih resursa prilikom svakodnevnog djelovanja u naselju Lipa kod Bihaća.