Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovan Jošilo uhapšen pa pušten zbog oružja kod Vučićeve kuće

jovan_josilo

Inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS uhapsili su Jovana Jošila (35) iz Banjaluke koji se dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u Jajincima nedaleko od kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića. Jošilo je lišen slobode u subotu u 14.30 sati na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, pišu Nezavisne novine.

Sud je nakon izvršenog uvida u predmet ustanovio da je potraživani državljanin Bosne i Hercegovine, i shodno tome pušten na slobodu uz izrečene mjere zabrane. Jošilu je zabranjeno napuštanje boravišta, putovanja i obavezno se mora javljati nadležnoj policijskoj stanici dva puta sedmično, navedeno je iz Suda BiH.

Izvor iz bh. pravosuđa tvrdi da pred sudom nije prezentovan nijedan dokaz koji ga dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u blizini kuće premijera Srbije. Podsjećamo, u šumi u blizini porodične kuće srbijanskog premijera policija je po prijavi mještana Jajinaca našla oružje u sanducima u kojima se čuva ova vrsta naoružanja.

Policija je pronašla zolju, četiri ručne bombe i 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara. Nađena je i municija za automatsko naoružanje i snajper, kao i između deset i 15 metaka nepoznatog kalibra. Zolja, ručni bacač, koja služi za uništavanje oklopnih vozila, tenkova ili blindiranih automobila, nađena je 15 metara prije skretanja prema kući oca Aleksandra Vučića, na mjestu gdje zbog konfiguracije terena mora da se uspori.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako je utvrđeno da bacač dolazi sa jednog dijela hrvatskog ratišta, a dvije bombe sa ratišta u blizini Sarajeva.

Da podsjetimo, Jošilo je zajedno sa Zoranom Šućurom (41) zvanim Beli iz Doboja ranije hapšen zbog sumnje da su pretukli Mirka Krivokuću (40), vlasnika poslovnice preduzeća „Evrorad“ u Novom Gradu! Oni su se teretili i da su Krivokući prijetili da će ga ubiti ukoliko Šućuru ne isplati 25.000 maraka! Po naredbi Osnovnog suda u Novom Gradu izvršen je tada pretres Jošilove kuće u Banjaluci u kojoj je pronađena pumparica „maverik” sa pet metaka kalibra 12 milimetara, za koju nije imao dozvolu. Puška je oduzeta, a zaplijenjeno je i 15 metaka za lovačku pušku kalibra 12 milimetara, lovački redenik sa 13 metaka, futrola za pušku, metalna teleskopska palica i bejzbol palica.

Jošilo je oslobođen je optužbi u banjalučkom Okružnom sudu za nedozvoljeno posjedovanje oružja, puške “pumparice”. Tako je presuđeno jer je tužilac odustao od krivičnog gonjenja. Jošilo i Šućur su poznati kao višestruki prestupnici, a tokom 2010. godine zajedno su „ležali” u pritvoru KPZ Doboj, gdje su se i upoznali.

Jošilo je nepravosnažno oslobođen krivice i za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19), koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma. U obračunu je Jošilo ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u „nužnoj odbrani”. Istom presudom, zbog pokušaja ubistva Jošila na ukupno 17 i po godina pravosnažno su osuđeni Slaviša Ćulum, brat ubijenog Nedeljka, kao i Dejan Kostić i Dejan Čajić.

Jošilo je hapšen i zbog posjedovanja pištolja M-57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil „volvo” za kojim se tragalo. Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima, a 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari.