Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud u Širokom Brijegu

Jozo Jasak osuđen na 31 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva

Jozo Jasak

Nakon prijema pismenog otpravka prvostepene presude Tužilaštvo će odlučiti hoće li izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu

Kantonalni sud u Širokom Brijegu u srijedu je donio i javno objavio osuđujuću prvostepenu i nepravomoćnu presudu Jozi Jasaku (1972.) iz Gruda, koji je zbog dvostrukog ubistva osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 31 godine.

Navedenom presudom Sud je Jozi Jasaku za krivično djelo ubistva na štetu M. G. utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, za ubistvo V.B. kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, za krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu Ž. G. kazna u trajanju od šest godina te za isto krivično djelo na štetu A. G. kazna u trajanju od 5 godina. Kantonalni sud je, također, izrekao kaznu za krivično djelo izazivanje opće opasnosti u trajanju od dvije godine te za krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari kaznu u trajanju od jedne godine, te je optuženom izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 31 godine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Prema navodima optužnice, Jozo Jasak je 4. augusta 2022. godine u mjestu Gorica, zaseok Stubli, općina Grude, prilikom proslave patrona župe, oko 2 sata iza ponoći iz automatske puške AK-47, u namjeri da druge liši života, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela M. G., V. B., Ž. G. i A. G.

U pucnjavi su M. G. i V. B. zadobili teške tjelesne ozljede od kojih su preminuli na mjestu događaja, Ž. G. je zadobio po život opasne tjelesne ozljede, a A. G. lake tjelesne ozljede.

Optuženi je nastavio dalje pucati te je tako izazvao opću opasnost po druge ljude.

Pripadnici kantonalnog MUP-a su tokom pretresa u porodičnoj kući Joze Jasaka pronašli drugo vatreno oružje, pa je optužen i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Nakon prijema pismenog otpravka prvostepene presude Tužilaštvo će odlučiti hoće li izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu.