Kako djeluju kamatari u BiH: Dali 3.000, a za kamatu mjesečno uzimali 4.500 KM

zelenasi-kamatari

Protiv Dragana Lackovića (37), Vladimira Sarića (30) i Željka Živanovića (39) iz Bijeljine, potvrđena je optužnica zbog sumnje da su sugrađaninu B. B. posudili oko sedam hiljada maraka, a zatim ga tukli i prijetnjama mu iznudili oko 40.000 KM, saznaje „EuroBlic“.

Prema optužnici Lacković je u martu 2015. godine u dva navrata iskoristio nedovoljno iskustvo i lakomislenost B. B., kao i njegove teške prilike zbog zdrastvenih problema njega i njegovog oca. On mu je tada u dva navrata posudio ukupno 3.000 maraka uz mjesečnu kamatu od 20 odsto. Početna kamata iznosila je 600 maraka, a kada god B. B. nije platio, ona bi išla na ukupnu glavnicu i tako bi kamata rasla svaki mjesec.

Oštećeni B. B. je u više navrata plaćao kamate, međutim glavni dug mu je stalno rastao. Tako je u septembru 2016. godine mjesečna kamata iznosila čak 4.500 maraka. Osim što je davao novac, on mu je dao svoj automobil „peugeot 307“, popravljao njegovo vozilo, a dao mu je i telefon vrijedan oko 900 maraka.

– U februaru 2017. godine iznos glavnice bio je čak 23.000 maraka, na koji način je Lacković sebi pribavio korist u vidu kamate u iznosu od 26.000 maraka – navedeno je u optužnici.

Osim toga, tužilaštvo Lackovića tereti i da je više puta tukao i fizički maltretirao B. B. ostavljajući mu tragove po tijelu.

– U martu prošle godine, dok se B. B. nalazio na liječenju u bolnici u Bijeljini, Lacković je došao u bolničku sobu i pokušao prisiliti oštećenog da napiše izjavu da mu duguje 23.000 maraka, što je on odbio. Tada mu je vrh olovke prislonio na vrat i rekao „Jel znaš da sada možeš da umreš?“ – piše u optužnici, gdje je dodano i da je Lacković falsifikovao ugovor o prodaji pomenutog vozila.

Vladimir Sarić se tereti da je u januaru u dva navrata B. B. posudio ukupno 1.450 eura, takođe uz mjesečnu kamatu od 20 odsto. Oštećeni mu je nekoliko puta plaćao mjesečne kamate, a jednom mu je i popravio automobil i to ga je koštalo oko 550 maraka. Na taj način Sarić je pribavio korist, samo na kamati, u iznosu od 3.760 eura.

Sarića tužilaštvo tereti da je u više navrata ozbiljnim prijetnjama utjerivao dugove prema B. B, te mu slao prijeteće poruke na telefon, kao i preko društvenih mreža. Govorio mu je da će mu iščupati grkljan.

Zatim mu je 25. marta prošle godine poslao poruku „majmunčino jedna j… ti milu majku što te rodila, nećeš se vječno kriti smetljaru jedan od čovjeka…samo da te nađem govnaru smrdljivi“.

Trećeoptuženi Živanović je u januaru 2016. godine dao B. B. 1.900 maraka, jer je znao da je zapao u dugove prema Lackoviću. Početna mjesečna rata je bila 300 maraka, da bi zatim narasla na 500 maraka. Na ovaj način Živanović je ostvario protivpravnu imovinsku korist od 3.200 maraka.

U optužnici bijeljinskog tužilaštva se navodi da su sva trojica optuženi za krivična djela zelenaštvo i iznude, a Živanović i za nedozvoljenu trgovinu.

Oduzeta vijagra i kamagra

Željko Živanović je optužen i da je u prostorijima svoje „Auto perionice Živanović“ suprotno zakonu držao tablete. Optuženi su uhapšeni u akciji „Kamata“, a prilikom pretresa pomenutog objekta, policija je kod njega pronašla 3.423 pakovanja tableta „kamagra i „vijagra“. Policija je ove tablete izuzela i poslala na vještačenja.