Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudnica pretvorena u cirkus

Kako nastaviti suđenje bivšem inspektoru koji je dilao heroin jer se zaposlio u Njemačkoj?

rs-nezakoniti (1)

Suđenje koje traje od maja prošle godine i u ponedjeljak je formalno počelo iz početka zbog isteka roka od mjesec dana od posljednjeg ročišta

U Okružnom sudu u Banja Luci i u ponedjeljak se najviše vremena potrošilo na sve samo ne na uobičajeni sudski postupak i suđenje bivšim banjolučkim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, koje se terete za zločinačku organizaciju koja se bavila švercom heroina i marihuane.

Suđenje je prvo kasnilo sat vremena zbog nedolaska člana vijeća Marije Aničić Zgonjanin, koja je tijekom ročišta izbjegla obračun s optuženima, ali ga je imala sa novinarima koji su pratili suđenje.

Suđenje koje traje od maja prošle godine i u ponedjeljak je formalno počelo iz početka zbog isteka roka od mjesec dana od posljednjeg ročišta, jer se već mjesecima izlazi u susret optuženom Ognjenu Stijaku, koji se u međuvremenu zaposlio u Njemačkoj!

Iako je prijetio da bi mogao podnijeti i kaznene prijave, zbog čega je upozoren od strane sudaca, isti suci su ponovno izašli u susret Stijaku i odgodili nastavak suđenja za 22. aprila.

Novi novi početak

Nakon što je suđenje konačno počelo optuženi su zatražili od republičkog tužitelja Živane Bajić da pročita sve materijalne dokaze koji su do sada izvedeni. Ni kriva ni dužna, Bajićeva je stojički pročitala sve dokaze koji su do sada izvedeni, kao i imena svih saslušanih svjedoka u postupku protiv Radulovića i Stijaka.

Tijekom ročišta verbalni obračuni Radulovića i predsjednice vijeća Snježane Kudrić počeli su nakon što je optuženi izjavio da je navikao da sud u njegovom slučaju krši zakon. Radulović je prvo upozoren, a zatim i izbačen iz sudnice na par minuta, nakon čega je vraćen, prenosi Srpskainfo.

U međuvremenu, u raspravu sa sucem se umiješao i optuženi Stijak, koji je isticao da sud ne bi trebao u dokaze uvrstiti presude koje su izrečene drugim inspektorima, jer se na taj način “postupa suprotno odluci Ustavnog suda BiH”.

Dvosatna rasprava bi se najkraće mogla opisati riječima da su optuženi udarali u ploču, a suci u klin, da bi ludilo u sudnici prekinula sutkinja Kudrić rekavši kako sudnica nije Narodna skupština Republike Srpske, gdje svako ima pravo na repliku.

Izmijenjena optužnica

Ipak, republički tužitelj Živana Bajić  je u Okružnom sudu uspjela pročitati izmijenjenu optužnicu protiv bivših inspektora za narkotike CJB Banja Luka Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka prema kojoj se dvojac tereti za zločinačku organizaciju i prodaju marihuane i heroina.

Optužnica suštinski nije promijenjena već je prilagođena činjenici da su neki od ranijih suučesnika već pravomoćno osuđeni zbog kaznenih djela za koja su se teretili. Prema izmijenjenoj optužnici, Radulović je i dalje označen kao organizator zločinačke grupe koja se od početka 2011. do listopada 2013. godine na području Banja Luke bavila prodajom droga ovisnicima. Optuženi Stijak tereti se da je bio član ove zločinačke organizacije.

U optužnici koja je podijeljena u sedam točaka je, između ostalog, navedeno da su za potrebe zločinačke organizacije Radulović i Stijak koristili infrastrukturu MUP-a Republike Srpske za prodaju droga, a da su organizaciji pripadali i u međuvremenu osuđeni inspektori Marko Kovačević i pokajnik Slavko Đurić. Zločinačkoj organizaciji pripadao je i osuđivani narkodiler Goran Bošnjak.

Ukinuta presuda

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u martu prošle godine ukinuo pravomoćnu presudu Raduloviću i Stijaku, jer suđenje nije bilo pošteno, a presuda je, kako je ocijenjeno, bila zasnovana na nezakonitim dokazima, prenosi Srpskainfo.

U odluci Ustavnog suda BiH navodilo se da je presuda Vrhovnog suda RS-a zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, bivšeg službenika MUP RS-a, i Gorana Bošnjaka, osuđivanog narkodilera.

Za Đurića je, između ostalog, navedeno da ga je prije svjedočenja MUP RS-a trebao osloboditi čuvanja službene tajne, pa da tek nakon toga on svjedoči u sudu.

Za svjedoka Bošnjaka, Ustavni sud je obrazložio kako ni banjolučki Okružni sud, a kasnije ni Vrhovni sud RS-a, nisu previše obratili pažnju na njegova upozorenja da je iskaz, na osnovu kojeg je kasnije zasnovana kompletna presuda – dao u strahu za vlastiti život.

Ustavni sud BiH u odluci ističe da je Okružni sud Banja Luka, ako već tako nije postupilo tužiteljstvo, sam trebao izvesti dokaz koji bi potvrdio ili demantirao navode Bošnjaka da mu je iskaz u istrazi uzet pod pritiskom.

– Odgovor na pitanje da li bi drugi provedeni dokazi bili dovoljni za osudu apelanta zadatak je redovnog suda. Na Ustavnom sudu nije ni da nagađa kakav bi bio ishod suđenja da ti dokazi nisu upotrijebljeni, niti koji su dokazi bili ili nisu bili nužni redovnim sudovima za odluku o postojanju kaznene odgovornosti. Zadatak Ustavnog suda je i u ovoj odluci da odgovori na pitanje da li je ili nije došlo do povrede Ustavom garantiranih prava apelanata u kaznenom postupku, zaključeno je u odluci Ustavnog suda ispisanoj na 48 stranica.