suđenje u toku

Kako su ćevabdžije iz Mrkve “oprale” preko tri miliona KM

cevapi

Nastavak glavnog pretresa u predmetu Adnan Mrkva i drugi

Suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju te pravnim osobama – “Mrkva” d.o.o. Sarajevo i “Mrkva Group” d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim i unakrsnim ispitivanjem Eme Č., svjedokinje pod imunitetom, javlja Fena.

Višesatno ispitivanje bivše uposlenice Mrkva Groupa d.o.o. fokusirano je na njen radni angažman i saznanja u vezi s evidencijama novčanih sredstava, odnosno prometa u spomenutim pravnim osobama.

Ispričala je u direktnom ispitivanju kako je u augustu 2013. godine počela raditi u kancelariji (Mrkva Groupa) na Vracama s Erminom Špiljom (ranije sklopio Sporazum s Tužiteljstvom) i Amelom Ćapinom, te da prvu godinu nije bila prijavljena, odnosno da je to uslijedilo naknadno, a da joj je plaća, najprije, iznosila 600, a kasnije 800 KM, te da je bila prijavljena na minimalac, kao i da je ostatak dobivala u koverti u kešu.

Svjedokinja je detaljno opisala blagajničke poslove koje je obavljala, uključujući kontrolu/sravnjavanje prometa, odnosno dnevnog pazara i brojanje novca koji je u kancelariju dostavljan u dvije kese, jedna na ime prometa poslovnica u sklopu spomenutih pravnih osoba, a druga se odnosila na pazar ostvaren u okviru dostave, koji nije evidentiran na zbirnoj traci kao u vezi s prometom unutar poslovnica.

U tom je kontekstu analizirala stavke na excel-tabeli koja joj je predočena u sudnici, navodeći na koji se način dolazilo do pologa koji se nosio u banku, a koji, kako je navela, nije odgovarao stvarnom prometu, budući da je uz aplikaciju ‘starcaffe’ na kojoj su bili registrirani poručeni artikli, korišten i softver/program putem kojeg je brisan dio stvarnog prometa.

Tako je, prema svjedokinjinom kazivanju, uz polog za banku, kreirana i stavka cash (keš), što se odnosi na neprijavljeni promet, a radilo se o novcu koji je deponovan u tzv. ‘crnu kasu’, te korišten za različite svrhe uz ‘trag’ na papiru o iznosu i osobi koja je taj novac uzela.

Svjedokinja optužbe je u unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upite branitelja (advokata Edine i Jasenke Rešidović, te Kadrije Kolića), potvrdila kako je promet u zimskim mjesecima bio znatno manji u odnosu na onaj koji je analizirala, a koji se odnosio na mjesec juni, uz opasku da se u vezi s tim ne može detaljnije izjasniti.

Odbrana je insistirala na razjašnjenju određenih pitanja, a u kontekstu primjene konkretnih propisa i strukturom primanja, o čemu se svjedokinja nije mogla decidirano odrediti, ali je navela kako njen posao nije imao veze s plaćama i platnim listama, kao ni sa poreznim prijavama, niti obračunom doprinosa.

Istovremeno, potvrdila je kako je Mrkva Group davala donacije u humanitarne svrhe, namijenjene ugoženim kategorijama stanovništva.

Ostatak unakrsnog ispitivanja odnosio se na izjave koje je svjedokinja dala u SIPA-i 2015. i u Kantonalnom tužiteljstvu 2017. godine, te način ispitivanja, uključujući i okolnosti u kojima je dobila imunitet, a budući da je prvobitno bila među osumnjičenima.

Strane u postupku (odbrana i optužba) su tokom ročišta uputili više prigovora jedni, drugima.

Između ostalog, odbrana je prigovorila zastupniku optužbe, tužitelju Feđi Fejzagiću zbog, kako su naveli, subjektivnih i sugestivnih pitanja upućenih tokom direktnog ispitivanja, a njegov prigovor odbrani odnosio se na način unakrsnog ispitivanja, za koji je kazao da izlazi iz okvira direktnog ispitivanja.

Sudsko vijeće će, kako je saopćeno, na prigovore odbrane na (ne)zakonitost, odnosno način izvođenja dokaza i njihovu relevantnost, odgovoriti u meritumu.

Inače, u sudski spis su uloženi spomenuti iskazi svjedokinje koje je joj je odbrana predočila u sklopu unakrsnog ispitivanja.

Optužnica u ovom predmetu, Adnana Mrkvu tereti da je organizirao grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938 KM.

Kako se u optužnici navodi, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz ‘crne blagajne’ za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.

Naredno ročište u tom predmetu zakazano je za 20. februar, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju vještaka finansijske struke.