banja luka

Kako su “pali” inspektor i inspektorica: Tražili 30.000 KM da “srede” istragu

jelena-florijan

“Prljave” inspektore razotkrio direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Vidić

Direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da protiv njega ne pokreću istragu.

Kako saznaju “Novosti“, ovi inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka Vidića su optuživali za određene malverzacije i govorili da će biti kažnjen za teško krivično djelo, iako za to nisu imali dokaze.

– Grujić i Florijanova od Vidića su tražili 30.000 KM mita kako bi “sredili” da se protiv njega ne pokreće istraga. Vidić je to prijavio, a onda je pokrenuta akcija “Sirano”, u kojoj je u saradnji s policijom Grujiću predao dio novca, odnosno 20.000 KM mita u označenim novčanicama – kaže izvor blizak istrazi.

On navodi da je kovertu s novcem Vidić predao Grujiću u automobilu, na parkingu u naselju Lauš. Primopredaju novca pratila je policija i čim je Grujić uzeo novac uslijedilo je njegovo hapšenje. Ubrzo je uhapšena i Florijanova koja je bila umiješana u cijelu priču, a još se istražuje da li je bilo odgornosti i drugih službenih lica.

Grujić i Florijanova u srijedu su predati na saslušanje u Republičko javno tužilaštvo RS, koje je zatražilo da im se odredi jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje mita.

– Pritvor je predložen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati krivični postupak uništavanjem dokaza i uticajem na svjedoke ili saučesnike. Takođe i zbog težine krivičnog dkela i što bi puštanje na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanju javnog reda – saopštilo je Tužilaštvo RS.

Specijalni tužilac Miodrag Bajić pozvao je sve građane da Tužilaštvu prijave svako službeno lice koje od njih zahtjeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao naknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje.

– Od blagovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza, zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca. Svi građani, koji prijave krivično djelo, biće zaštićeni u skladu sa zakonskim propisima – rekao je Bajić.

Načelnik PU Banjaluka Miloš Brkić rekao je da će protiv inspektora uhapšenih u akciji “Sirano” biti preduzete mjere u skladu sa procedurama, odnosno Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima RS.

– Vjerovatno će biti privremeno udaljeni iz MUP RS do okončanja krivičnog, odnosno disciplinskog postupka – rekao je Brkić.