Uhapšeni u Hrvatskoj

Kako su taksista i kuharica iz BiH stavili sve na kocku i pali zbog heroina

trebinjci – heroin

U svojim obranama priznali su da su zajednički i odgovorno počinili kazneno djelo te da su trebali biti plaćeni s 1000 eura

Hiljadu eura iznosio je honorar koji je trebao dobiti bračni par iz Trebinja za prenošenje kilograma i pol heroina iz BiH u Hrvatsku.

U svojim odbranama Mirko Đ. (43) zvani Mićo, taksist za privatnu firmu, i Daliborka Đ. (36) zvana Daca, kuharica u Studentskom centru, priznali su šverc heroina i iznos honorara koji su trebali dobiti.

Uhapsili su ih krajem prošle sedmice u blizini Šestanovca inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Određen im je istražni zatvor te su odvedeni u Zatvor na splitskim Bilicama, gdje će boraviti u nastavku kaznenog postupka.

Mirko Đ. je vozač po zanimanju i radi za taksi kompaniju s čijim automobilom je došao sa suprugom Daliborkom u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Nova Sela. Državljani su BiH, oboje žive u Trebinju.

U braku su pet godina, a krajem 2017. godine dobili su dijete te je Daliborki dodijeljen majčinski dodatak od 405 konvertibilnih maraka mjesečno tokom godinu dana, u sklopu mjere vlade RS za nezaposlene rodilje. Neposredno nakon poroda Daliborka je dala izjavu za Radio Televiziju Republike Srpske:

– Ni ja ni suprug ne radimo i ova će nam pomoć mnogo značiti. Trošit ćemo je za bebu i za sve ostalo što je potrebno, kazala je Daca u televizijsku kameru iz kreveta u rodilištu.

Tokom godine dana koliko su dobivali pomoć, Mirko se zaposlio kao taksist, a Daliborka u menzi Studentskog centra. Radi se o Javnoj ustanovi Studentski centar u Trebinju, gdje je najviše studenata iz istočnohercegovačkih općina, ali ima ih i iz ostalih dijelova Republike Srpske te manji broj iz Srbije.

Krajem 2018. godine istekao je rok dobivanja dodatka za rodilje te su Mićo i Daca u 2019. godini ostali na svojim plaćama koje iznose oko 500 maraka.

Početkom februara ostavili su 14-mjesečno dijete baki i odlučili se prihvatiti ilegalnog posla šverca heroina u Hrvatsku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Drogu pakiranu u tri PVC vrećice ukupne težine 1515 grama Daliborka je imala u jakni kada su zaustavljeni u Škodi Octaviji koju je vozio Mirko. Prvotnu sumnju policije da se radi o heroinu potvrdili su i testovi koji su napravljeni na uzorku praškaste materije uzete iz paketa.

Nakon privođenja na Državno odvjetništvo Mirko i Daliborka Đ. dali su obranu bez prisutnosti advokata jer se radi o kaznenom djelu za koje je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora. Advokata po službenoj dužnosti u toj fazi postupka privedenima se mora dodijeliti tek ako se radi o kaznenom djelu za koje se može dobiti više od 12 godina.

U svojim odbranama priznali su da su zajednički i odgovorno počinili kazneno djelo te da su trebali biti plaćeni s 1000 eura. Nakon toga je tužiteljstvo zatražilo i dobilo istražni zatvor za oboje supružnika, što je značilo da im sud u toj fazi postupka mora dodijeliti odvjetnike po službenoj dužnosti te su određeni Dragan Mijoč i Stipica Kovačević.

– Žalio sam se na odluku o istražnom zatvoru za svog klijenta, a o samoj istrazi ne mogu ništa govoriti, kazao je advokat Mijoč.

Advokat Stipica Kovačević također je podnio žalbu na odluku o istražnom zatvoru za Daliborku Đ. odmah tokom ponedjeljka. Istražni zatvor nad supruzima je određen zbog opasnosti od bijega jer su strani državljani, te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Uobičajeno je da se stranim državljanima ne omogući obrana sa slobode, a u najpovoljnijem slučaju se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza oduzimanja putne isprave i redovnog javljanja policiji.

Međutim, ta se mjera opreza kod stranaca ne izriče lako, pogotovo kada dolaze iz zemlje izvan Evropske unije tako da ako pobjegnu preko granice, nad njima ne vrijedi evropski uhidbeni nalog.

Druga osnova istražnog zatvora obično se odredi kod osoba otprije pravomoćno osuđivanih za koje se sumnja da bi puštanjem na slobodu ponovili kazneno djelo. U ovom slučaju je to određeno zbog velike količine heroina jer se pretpostavlja da su Trebinjci iskusni u poslu i spremni ponoviti ilegalne radnje.

Ako tokom istrage Mirko i Daliborka Đ. dostave iz BiH potvrdu da tamo nisu kažnjavani, postoji mogućnost da im pritvorska osnova otpadne. Naravno, to neće značiti da izlaze na slobodu jer im ostaje opasnost od mogućnosti bijega, što je pritvorska osnova koja obično traje do pravomoćnosti presude, piše Slobodna Dalmacija.