Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su varale ćevabdžije iz Mrkve

Uhapšeni u akciji Rebus

Vlasnici i zaposlenici društva Mrkva Group d.o.o., odnosno poznatog lanca ćevabdžinica Mrkva, Adnan Mrkva, Amel Ćapin, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malić su u razdoblju od 1. januara 2011. do 12. oktobra 2015. stekli protupravnu imovinsku korist te proračun FBiH oštetili za 5,532.287,99 KM, kazao je sarajevski kantonalni tužitelj Senad Osmić, navodeći razloge pritvaranja Mrkve i Ćapina.

– Od početka istrage koja je počela 17. aprila ove godine saslušano je više od 70 svjedoka. Također, saslušani su i osumnjičeni. Iskazi i svjedoka i osumnjičenih potkrepljuju osnovanu sumnju da su počinili kaznena djela porezne utaje, krivotvorenja i uništavanja poslovnih knjiga, podnošenja lažne porezne prijave, posebne slučajeve krivotvorenja isprava, a u vezi s pranjem novca.

Pri vršenju pretresa, kako je naznačio, istražitelji su u objektu na Vracama pronašli dvije blagajne, tzv. crne blagajne, sa sumnjivo stečenim iznosima novca (u jednoj je bilo 41.000, u drugoj 20.000 KM). Kako je rekao Osmić, radnic Mrkve su istražiteljima SIPA-e objasnili kako funkcioniraju računari u koja se unose podaci o narudžbama, ali i uplatama.

– Ustanovljeno je da su ta računarima opremljena posebnom sofisticiranom opremom: u njih su ugrađivani softveri koji ne bi trebali biti tu, koji nisu u skladu sa Zakonom o porezu. Osumnjičeni su kroz njih vršili manipulaciju. Stečeni novac nije prijavljen Poreznoj upravi, rekao je tužitelj.

Tužitelj je naveo i kako su Mrkva i Ćapin svojim rođacima nudili 850.000 KM kako bi riješili pravne odnose. Riječ je o kući na moru u zajedničkom vlasništvu. Tužitelj tvrdi da je navedeni novac otuđen i protupravno stečen, piše Večernji list.

Govoreći o mogućem odlasku dvojice osumnjičenih u SAD, čije državljanstvo imaju, tužitelj je podsjetio Sud da BiH nema nikakav ugovor sa SAD-om kada su u pitanju izručenja. Edina Rešidović, odvjetnica Adnana Mrkve, smatra da se dani epitet organizirane kriminalne skupine temelji na pretpostavki te da je to nedopustivo.

– Tužitelj nigdje nije naveo rezultate vještačenja niti ijedno finansijsko izvješće, kazala je odvjetnica, protiveći se pritvoru.