Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kakva je veza između ubijenog Cicmila i crnogorskih narko-klanova?

cimil ubistvo1

Tri dana nakon što je vlasnik firme “Moj taxi” Božidar Cicmil (32) izrešetan u garaži zgrade u kojoj je živio u Mostaru, što je Mostarce podsjetilo na mafijaške likvidacije kakve su dosad viđali samo u filmovima, u javnosti su se pojavile brojne informacije iz Cicmilove prošlosti o sukobima koje je ovaj mladi poduzetnik ranije imao s jakim crnogorskim mafijašima.

Stoga se su se počele pojavljivati teorije da je upravo zbog tih repova iz prošlosti Cicmil sada platio životom.

Ubojica u kožnoj jakni

Podsjetimo, kada je Cicmil u ponedjeljak ujutro sišao u garažu svoje zgrade u Ulici Bleiburških žrtava u Mostaru, tamo ga je, prema prvim informacijama iz istrage, sačekao nepoznati ubojica koji mu je prišao s leđa i zapucao na njega.

Jedini svjedok ubojstva je Cicmilov lični vozač Saša Brkić koji je rekao kako je on tog jutra trebao doći po svog šefa i pokupiti ga automobilom kada je u garaži ugledao muškarca crne kose u kožnoj jakni kako rafalno puca na Cicmila.

Brkić je objasnio kako je on tada stao po gasu te je automobilom uspio udariti ubojicu u kožnoj jakni, a zločinac je tada zapucao i na njega, te je Brkić kasnije pričao kako je i on jedva izvukao živu glavu jer ga je ubojica uspio upucati u rame.

Dok se Cicmilov vozač okretao vozilom u garaži, ubojica je navodno žurno pobjegao preko požarnih stepenica izvan iz zgrade te mu se izgubio svaki trag. Mostarska policija već danima neuspješno traga za hladnokrvnim atentatorom.

bozidar-cicmil

Dok je Cicmil u Mostaru većini građana bio poznat kao mladi i uspješni poduzetnik koji je prvi doveo organizirane taksi službe u grad na Neretvi, iz Crne Gore su, nakon njegova ubojstva, počele pristizati informacije o tome kako je on ranije živio u Kotoru te da je tamo imao problema s opasnim tipovima iz narko-podzemlja.

Prema pisanju crnogorskih medija, Cicmil i njegovi prijatelji su se u Kotoru našli na udaru Dragana Dudića Frica, koji je tada bio na glasu kao desna ruka najvećeg balkanskog narko-šefa Darka Šarića.

Dudić im je otvoreno prijetio da će biti ubijeni. Jedan od Cicmilovih prijatelja u Crnoj Gori bio je Dejan Đuković, vlasnik tamošnjeg “Red taksija” koji je ubijen naočigled dvojice svojih tjelohranitelja 1. oktobra 2009., u Kotoru.

Nakon Đukovićeve likvidacije, Dragan Dudić Fric je, kako je kasnije sam Cicmil svjedočio, zaprijetio Cicmilu i drugim Đukovićevim prijateljima da će završiti kao on.

Cicmil je tada prijateljevao i s Đukovićevim tjelohraniteljem Nikšićaninom Ivanom D. Vračarom (31), a dok je, nakon silnih prijetnji, Cicmil navodno odlučio napustiti Crnu Goru i početi iznova u Mostaru, Vračar je ostao u Kotoru te je tamo 2010., ubio Dragana Dudića Frica. Cicmil se kasnije pojavio na suđenju svom prijatelju Vračaru.

Bijeg iz Crne Gore

Vračar je pričao kako je odlučio ubiti Dudića jer se bojao da će u suprotnom Dudić ubiti njega te mu je prišao u kafiću u Kotoru i zapucao na njega.

“Nakon što je ubijen moj najbolji prijatelj Dejan Đuković, inspektori u policiji su meni rekli: “Ovo nema ko nego Dudić. Ti u ovom gradu nisi siguran i ti si sljedeći”. Pitao sam ih zašto mene, a on su odgovorili da je to jer sam najbolji Đukovićev prijatelj. Ovo su rekli i mom prijatelju Božidaru Cicmilu,” ispričao je Vračar na suđenju za ubojstvo Dudića.

Cicmil je također svjedočio na tom suđenju, a crnogorski mediji pišu da je Cicmil tada govorio o tome kako je jednom prilikom u Crnoj Gori njega i Vračara vozilom pratio Dudić, a kada je Vračar izašao iz auta, Dudić mu je navodno uputio prijetnje koje su se vjerojatno odnosile i na Cicmila: “Sve ću da vas pobijem. Hoćete li da prođete kao vaš prijatelj? Što radite više ovdje?”.

Cicmil je tada naveo da se nakon ovog događaja više nije družio s Vračarom. On je nakon svega, navodno, odlučio ostaviti Crnu Goru, neki kažu da je došao u Mostar kako bi pobjegao od mafije te da je u gradu na Neretvi navodno namjeravao krenuti s novim životom.

cimil

Ipak, crnogorska policija je zabilježila kako su nakon ubojstva Đukovića, nastavljeni obračuni među crnogorskom mafijom. U junu ove godine na ulazu zgrade u kojoj je živio u Kotoru ustrijeljen je Ivan Lopičić, koji je Đukovićev rođak. Sada je ubijen Cicmil, koji je također prijateljevao s Đukovićem te crnogorski mediji postavljaju pitanje je li Cicmilovo ubojstvo nastavak obračuna među nasljednicima uhapšenog crnogorskog narko-šefa Darka Šarića.

Dosad su zabilježeni deseci likvidacija na Balkanu koje se mogu povezati s nekadašnjim crnogorskim kraljevima kokaina – Darkom Šarićem i pokojnim Draganom Dudićem Fricom.

Dok iz Crne Gore pristižu informacije o Cicmilovoj sumnjivoj prošlosti, u gradu na Neretvi on će ostati upamćen kao galantan, druželjubiv čovjek, koji je dao posao mnogima u tom gradu.

Kažu da je davao novac pravoslavnoj crkvi, pomagao u humanitarnim akcijama, financirao večeri poezije, bio redovit donator krvi. Bavio se paraglidingom, imao je mnoštvo prijatelja. Novcem je potpomagao i mostarske spasilačke službe. “Zahvaljujući Boži išli smo spašavati ljude i dobra u poplavama, tragali za nestalim, spašavali unesrećene.

Zahvaljujući Boži gazili hercegovačke planine, učili letjeti iznad hercegovačkih polja”, saopćili su iz Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH. Mnogi koji su u Mostaru došli u doticaj s Cicmilom opisuju ga kao rijetko dobrog čovjeka te tvrde da je mnogo dao za ovaj grad.