Crna hronika

objavljeni identiteti

Kantonalni sud Tuzla odredio jednomjesečni pritvor za 11 osoba

26/10/2020

MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama, nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 11 osoba koji su u grupi koju je organizirao Benjamin Žigić (28) iz Tuzle osumnjičeni da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Mjera jednomjesečnog pritvora je određena za vođu grupe Benjamina Žigića, kao i za članove ove organizirane grupe – Miroslava Jurkovića (46), Rusmira Selimovića (32), Gorana Jašarevića (34), Almira Mahmuzića (33), Dalibora Banovića (36), Semira Žigića (31), Nevresa Taletovića (40), Sinišu Markovića (43), svi iz Tuzle, te Bensada Hrnjića (34) i Mirsada Kadrića (40) iz Srebrenika, saopćeno je iz kantonalnog tužilaštva TK.

Postoji osnovana sumnja da je Benjamin Žigić u periodu od februara do oktobra 2020. godine organizirao grupu u kojoj su bile i pomenute osobe, a koja je djelovala na području Tuzle i drugih mjesta Tuzlanskog kantona. Žigić je nabavljao opojne droge heroin, kokain, canabis (marihuana), amfetamin, kao i tablete suboxone, dok su ostali članovi grupe imali različite uloge i preuzimali, vagali, pakovali i većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona prodavali drogu.

Kod Benjamina Žigića je prilikom pretresa porodične kuće pronađena automatska puška te je osumnjičen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu Tužilaštva 22. oktobra 2020. godine, pripadnici Sektora kriminalističke policije-odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga izvršili su pretrese većeg broja objekata, automobila i osumnjičenih osoba, koje su potom lišene slobode. Prilikom pretresa su pronađeni različiti predmeti (droga, oružje, telefoni, laptopi i drugo) koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama, nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.