Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUPRS

Kažnjeno više od 1.200 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola

alkotest (1)

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan je 41 “mladi vozač”, odnosno vozač mlađi od 21 godine starosti

U okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) “Vozi oprezno-putuj bezbjedno” proteklog vikenda u RS-u organizovana je akcija kontrole vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, sa ciljem sprečavanja nastanka saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru ove akcije policijski službenici su identifikovali i sankcionisali 1.271 prekršaj po akcentu akcije i 1.965 drugih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 1.234 vozača”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Kako se navodi u saopštenju, čak 676 ili 54,8 posto vozača sankcionisano je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 387 ili 31,4 posto vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 118 ili 9,6 posto vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja ili oporavka zbog koncentracije alkohola preko 1,5 g/kg, kao i 12 vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan je 41 “mladi vozač”, odnosno vozač mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva, a najveći broj vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu evidentiran je i sankcionisan na području policijskih uprava Banjaluka, Bijeljina, Doboj i Prijedor.

“Imajući u vidu da je u porastu broj vozača koji upravljaju motornim vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, aktivnosti policijskih službenika su bile usmjerene i na ovu vrstu prekršaja. Naime, policijski službenici su kod 67 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 37 ili 55,2 vozača sankcionisano, odnosno četiri vozača su bila pozitivna, a 33 vozača su odbila da se podvrgnu ispitivanju”, navodi se u saopštenju iz MUP-a RS-a.

S obzirom na činjenicu da su juli i avgust identifikovani kao mjeseci sa najvećim brojem poginulih lica na putevima RS-a, iz MUP-a apeluju na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.