Ko je Kenan Kršo, osumnjičeni za otmicu djevojčice Enise Basić?

dovcccc111

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo zasad bezuspješno tragaju za 12-godišnjom djevojčicom Enisom Basić koja je u Sarajevu nestala u petak, 17. novembra.

Njena majka Emira tvrdi da joj je kćerka oteta, a kaže da je to učinio muškarac koji je dobro poznat sarajevskoj policiji po činjenju krivičnih djela, te je više puta hapšen.

Emira i Enisa u Sarajevu su bile u posjeti i juče su se trebale vratiti u Njemačku gdje žive, piše Patria.

Kako nezvanično saznaje agencija Patria, policija provjerava da li je u cijeli slučaj umiješan Kenan Kršo (41) koji je hapšen 2015. ali i 2016. godine. Međutim, Kršo je osoba koja je već više od 20 godina itekako dobro poznata sarajevskoj policiji.

Kako su ranije pisali mediji, Kršo je osoba sa debelim kriminalnim dosijeom. Osim toga, Kršo se posljednjih godina ‘okrenuo vjeri’, te je ovaj novopečeni džihadista poznat kao osoba sklona nasilničkom ponašanju, što mogu potvrditi brojne krivične prijave koje ima protiv sebe.

Naime, on je u sukob sa zakonom došao prije dvije godine, kada je u janurau 2015. za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj Breci izazvao incident, uznemirivši džematlije, te je tada verbalno napao i imama Muhameda Velića.

Kršo je s dvojicom prijatelja tada upao u džamiju noseći na sebi majice sa zastavom ISIL-a, što je uznemirilo imama i džematlije, da bi potom, u toku hutbe Kršo prekinuo poznatog sarajevskog imama uzvikujući: “Lažeš!”, želeći na taj način izazvati sukob sa džematlijama i imamom. Oni su, nakon što su džematlije reagirale na napad na imama, izašli iz džamije.

Kršo je kasnije pažnju privukao i kada se na Baščaršiji pojavio u majici sa obilježima Islamske države. Tada su ga legitimisali pripadnici MUP-a KS.

Kenana Kršu je tokom 2016. godine uhapsila SIPA zbog dovođenja u vezu sa terorističkim aktivnostima. Tada je kod njega pronađeno oružje za koje nije imao dozvolu.

Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, došle su do saznanja da je ovaj osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, te da ostvaruje kontakte sa pripadnicima tzv. vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici ISIL-a i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

Djevojčicina majka je medijima navodno kazala da je supruga muškarca koji je oteo djevojčicu tražila da se Enisa uda za njega.