Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komandir policije Bosanski Brod: Istraga će utvrditi uzrok smrti radnika

komandir brod milicevic

Komandir Policijske stanice Bosanski Brod Slobodan Milićević rekao je danas kako je prema prvim informacijama povrijeđeno osam radnika u eksploziji u Rafineriji nafte Brod, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dana 9.10, tačnije sinoć u 21.30 sati, dežurna služba PS Brod obaviještena je da je na jednom od postrojenja, tačnije na postrojenju tzv. 05 za proizvodnju dizel goriva i benzina došlo do eksplozije koja je izazvala požar na postrojenju usljed čega je došlo do povređivanja određenog broja radnika koji su tu radili”, rekao je Milićević.

Dodao je da su po dolasku u rafineriju informisani da je u prvi mah povrijeđeno osam radnika, koji su svi prevezeni u Dom zdravlja Brod, nakon čega je njih šest upućeno u bolnicu u Doboju, gdje su im konstatovane lakše tjelesne povrede i oni su van životne opasnost.

Milićević je naglasio kako su u tom trenutku imali saznanja da se jedan od radnika vodi kao nestao.

“U tom trenutku smo raspolagali saznanjima da se jedan od radnika vodi kao nestao i tragali smo za njim. Došlo je do saznanja da je još jedan radnik lakše povrijeđen. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju. Nakon toga je o svemu informisan tužilac tužilaštva u Doboju, nakon čega je naređeno da se lice mjesta obezbijedi i da se obavi uviđaj ujutro. Radnik je bio zaposlen na susjednom postrojenju, operater, to je njegovo radno mjesto. Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Istraga će utvrditi pravi uzrok smrti i bit će rečeno šta je pravi uzrok smrti”, rekao je Milićević.

Na pitanje novinara o razmjerama štete, Milićević je rekao kako su vatrogasne jedinice odradile veliki posao.

“Ono što sam zatekao tamo je da nadljudskim snagama PVJ gasi požar. Nije bio strašan prizor što se tiče povreda, jer su lakše tjelesne povrede. Nama je primarno bilo da pronađemo nestalog radnika. Sve u svemu, lično, kao profesionalac naišao sam na odgovoran pristup svih jedinica koji su se našli u rekordnom roku tamo i uspjeli su da savladaju požar, koji je lokalizovan i ugašen oko 22.40 i tada je prestala svaka opasnost za neke druge havarije”, rekao je Milićević.

Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.