Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "Pandora IV“

Kovani novac i arheološke predmete pronađene u BiH prodavali putem interneta (FOTO)

DSC_8357

Ova akcija, kodnog nazida “Pandora IV“, realizovana je u okviru međunarodne kriminalističke istrage i u saradnji sa Interpolom

Policija RS-a uhapsila je dvojicu muškaraca iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom kulturno-istorijskim dobrima putem interneta.

Izvršeni su i pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišena lica Ž.S. i I.S. iz te općine.

Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja, kao i za iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti.

-Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrijednošću (razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i sl. predmeti), detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte – precizira se u saopćenju iz MUPRS-a.

Ova akcija, kodnog nazida “Pandora IV“, realizovana je u okviru međunarodne kriminalističke istrage i u saradnji sa Interpolom.

Proveli su je policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Nastavlja se rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa Interpolom, u cilju identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, a u saradnji sa Muzejom RS.