Policija ih zna

Kradljivcima u BiH su “draži” stariji automobili

kradja_automobila

Iako su krali uglavnom starija vozila, razbojnici ih nisu samo prodavali ili rastavljali na auto-otpadima.

Skupocjeni, novi automobili nisu više interesantni razbojnicima koji ordiniraju na području Policijske uprave Doboj, pa su prošle godine bez svojih četvorotočkaša mahom ostajali vlasnici starijih vozila.

“Imali smo potpuno drugačiju situaciju što se tiče te problematike, od ukupno 17 ukradenih vozila, najčešće se radi o krađama poprilično starih vozila u odnosu na neke ranije situacije, gdje smo imali teške krađe skupocjenih vozila, najčešće iz programa VW”, kaže Žarko Panić, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Iako su krali uglavnom starija vozila, razbojnici ih nisu samo prodavali ili rastavljali na auto-otpadima, pišu Nezavisne novine.

“Eventualno kradu vozila da bi njima išli u izvršenje drugih krivičnih djela, znači, postoje razlozi različite prirode za otuđenje starijih vozila”, naveo je Panić, te dodao da najveći broj kradljivaca dolazi s područja dva kantona u FBiH – Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, ali među njima ima i razbojnika s područja PU Doboj.

Većina njih je odranije poznata policiji, ali se s vremena na vrijeme pojave i nova lica.

“Protiv određenog broja podneseni su izvještaji Tužilaštvu. Zasad, koliko znam, od tih lica nijedno se ne nalazi u pritvoru. Znači, uglavnom su saslušavana, ispitivana, nakon toga su puštana na slobodu ili, ako je bila određena mjera pritvora, nakon izvjesnog vremena je ukinuta, tako da se nalaze na slobodi”, rekao je Panić.

Proteklu godinu na području Policijske uprave Doboj je, osim krađa starih vozila, obilježilo i povećanje broja saobraćajnih nesreća, kao i broj smrtno stradalih, dok je broj teško povrijeđenih smanjen.

“Tokom 2018. godine dogodile su se 23 saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom… U ovim nezgodama smrtno je stradalo 28 lica, od toga 13 vozača, po pet motociklista i pješaka, dva suvozača, te po jedan putnik u vozilu, biciklista i vozač radne mašine”, kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije.

Najviše je stradalo na putevima na području Doboja, jedanaest, zatim šestoro u Tesliću, po četvoro na području Modriče i Dervente, dvoje u Brodu i jedna osoba je smrtno stradala u Petrovu.

“I dalje je najzastupljeniji razlog za isključenje vozača iz saobraćaja vožnja pod uticajem alkohola, s tim što je zabrinjavajući i broj lica koja upravljaju vozilima pod dejstvom opojnih droga”, ističu u dobojskoj policiji.