akcija gss-a

Krenuo od Gibraltara prema Turskoj: Spašen Francuz koji se izgubio na Prenju

prenj
Foto: Screenshot/GSS

U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a “Prenj” Konjic sa svojim medicinskim timom, a akcija je završena u 20 sati.

Pripadnici Gorske službe spašavanja “Prenj” iz Konjica pronašli su u četvrtak navečer francuskog državljanina koji ih je ranije toga dana pozvao i javio da je promrznut i da ne zna gdje se nalazi.

Dana 23. studenoga, oko 16 sati, zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć, naveli su iz GSS-a “Prenj” Konjic”.

Teškoće na Prenju na koje su naišli naši pripadnici.

Posted by Gorska Služba Spašavanja PRENJ on Thursday, November 23, 2023

Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli njihovi pripadnici sa svojim medicinskim timom.

“Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, klizište, vododerine i snijeg, koje su se morale prijeći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došla iz pravca Jablanice, u namjeri da se spusti u Konjic, ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubila i uspjela je pozvati pomoć”, kazali su iz GSS-a “Prenj”.

Prema izjavi francuskog državljanina, on se kreće od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima.

Dana 23.11.2023 godine oko 16,00 zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć. Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli pripadnici GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom. Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, kliziste, vododerine i snijeg, koje su se morale preći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došao iz pravca Jablanice u namjeri da se spusti u Konjic ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubio i uspio je pozvati pomoć. Prema njegovoj izjavi krece se od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima. Medicinski tim GSS PRENJ je ukazao pomoć planinaru gdje su mu konstatovane promrzline extremiteta i hitno je pokrenut transport evakuacija prema bolnici u Konjicu. U akciji je učestvovalo 10 pripadnika GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom. Akcija završena u 20,00 sati.UMUT

Posted by Gorska Služba Spašavanja PRENJ on Thursday, November 23, 2023

“Medicinski tim GSS-a ‘Prenj’ je ukazao pomoć planinaru, gdje su mu konstatirane promrzline ekstremiteta i hitno je pokrenuta transport evakuacija prema bolnici u Konjicu”, potvrdili su na svojim društvenim mrežama.

U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a “Prenj” Konjic sa svojim medicinskim timom, a akcija je završena u 20 sati.