pokušaj ubistva u sarajevu

Kuldija lociran putem signala mobitela: Kolege žrtve u strahu

damir koco i mahir kuldija

Osuđivan za pokušaj ubistva, nanošenje povreda i razbojništvo

Mahir Kuldija (42), koji se sumnjiči za pokušaj ubistva Melise Mešić (42), uhapšen je prekjučer oko dva sata na području starog dijela Sarajeva.

On je saslušan te je zadržan u policijskim prostorijama na 24 sata, poslije čega će biti predat u nadležnost postupajućeg tužioca.

Radne kolege nesretne žene tokom jučerašnjeg dana su i same bile u strahu.

Kako je jedan od njih kazao za Dnevni avaz, Kuldija nema nikakve veze s njihovom firmom niti ga je Mešić ikad spominjala. Nije im poznat ni kao eventualni saradnik ili klijent firme.

Mešić je zaposlena kao sekretarica u jednoj firmi na Baščaršiji, a ranjena je s dva hica jučer oko osam ujutro, kada je krenula na posao. Pogođena je u leđa i nogu te joj je jedan hitac prošao kroz pluća i zadobila je povrede opasne po život. Ovo krivično djelo okvalificirano je kao pokušaj ubistva.

– Vrlo intenzivnim i efikasnim aktivnostima policajaca iz Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine Sektora kriminalističke policije i Prve policijske uprave, identificiran je osumnjičeni, koji se dovodi u vezu s izvršenjem ubistva u pokušaju te je potom lociran i uhapšen jutros u 2.15 sati (jučer, op. a.) na području općine Stari Grad – kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz policije navode da još ne znaju motiv zločina, ali da će se to iskristalizirati tokom istrage.

U lociranju osumnjičenoga učestvovali su i agenti Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). On je navodno lociran putem signala mobitela. Radi se o osobi koja je odranije poznata policiji po pucnjavama te ima bogat kriminalni dosje.

Kuldija je ranije osuđivan zbog pokušaja ubistva, nanošenja teških tjelesnih povreda i razbojništava, a robijao je u zatvorima u Sarajevu, Zenici i inostranstvu.

Određen jednomjesečni pritvor

Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Rozita Šimić odredila je jednomjesečni pritvor Mahiru Kuldiji.

Inače, danas je na sjednici u Kantonalnom sudu prilikom razmatranja prijedloga za određivanje pritvora sarajevski advokat Damir Kočo, koji zastupa Kuldiju, istakao da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je osumnjičeni bio na Baščaršiji i pucao u 42- godišnjakinju.

Tužilac Mirza Mutevelić nije obrazlagao prijedlog po kojem je tražio da se Kuldiji odredi pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ometanja istrage, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnost.

Suprotno njemu, odbrana je istakla nekoliko detalja iz istrage, uz tvrdnju da nema osnova za određivanje pritvora.

– Moj branjenik se apsolutno ne može dovesti na mjesto izvršenja s obzirom na to da je jedino lice koje ga je prepoznalo taksista koji ga je tog jutra vozio. Moj branjenik je i u MUP-u precizirao gdje se nalazio u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Rekao je da je bio u ”Lutriji BiH” u ulici Zagrebačka, što je potvrdio i uposlenik ”Lutrije” – kazao je advokat Kočo.

On je napomenuo da u poslovnici ”Lutrije BiH” postoji videonadzor, pa je alibi njegovoj branjenika lako provjeriti. Tu informaciju je dao i Tužilaštvu, ali su, prema njegovim riječima, oni propustili to da provjere.

On je naveo da su svjedoci opisali izvršioca kao osobu mršavije građe s kačketom i kapuljačom na glavi te da je oštećena kazala svjedocima koji su joj pomagali da ne zna ko je osoba koja joj je nanijela povrede.

– Moj branjenik ne poznaje oštećenu i nije imao razlog i motiv da je napadne – kazao je Kočo, predloživši eventualno mjere zabrane kretanja za Kuldiju.

Mahir Kuldija je na sjednici potvrdio da je ranije osuđivan za pokušaj ubistva, za šta je izdržao kaznu zatvora od tri godine. Odbio je da se fotografira, istakvši svoje privatne razloge.

– Da sam to počinio, ne bi mi smetalo. Ako me uslikaju, više me nijedna djevojka neće htjeti – kazao je Kuldija, prenosi Dnevni avaz.