Crna hronika

pedofilija

Sudo Lavić ide u zatvor na osam godina

17/01/2020

Osuđen zbog spolnog odnosa s učenicom koju je više godina seksualno zlostavljao. Dobio je i deset godina zabrane profesionalne djelatnost

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu Općinskog suda kojom je nakon ponovljenog suđenja Sudo Lavić, bivši direktor Desete osnovne škole na Ilidži, osuđen na osam godina zatvora zbog spolnog odnosa s učenicom.

Lavić je dobio i deset godina zabrane obavljanja profesionalne djelatnosti nastavnika i direktora osnovne škole, a nakon što izdrži zatvorsku kaznu, piše Dnevni avaz.

Epilog je to slučaja koji je šokirao javnost u Sarajevu. Riječ je o presudi jedinstvenoj u BiH kojom je kažnjen direktor škole koji je, zloupotrijebivši svoj položaj, seksualno maltretirao maloljetnu djevojčicu.

Da je riječ o zaista groznom slučaju, govori i činjenični opis iz optužnice koji je do sada bio nedostupan javnosti.

Prema navodima iz optužnice, Lavić je od školske 2007/2008. do 2013. godine u prostorijama Treće osnovne škole u Hadžićima i Desete osnovne škole na Ilidži, kao i na drugim mjestima, seksualno iskorištavao istu djevojčicu. Zlostavljao ju je od njene osme godine, kada je pohađala treći razred, pa sve do prvog polugodišta osmog razreda. Izdvajao ju je od ostale djece i odvodio u zbornicu škole, učionici ili u svoj direktorski kabinet.

Psihičke traume

Djevojčica mu je morala sjesti u krilo, nakon čega bi je dirao po grudima i ispod gaćica te je ljubio u usta. Tokom ljetne škole u Fojnici, kada je pohađala četvrti razred, zavukao joj se u krevet u spavaonici u kojoj su bile prisutne i ostale djevojčice. Tokom petog razreda izveo ju je iz škole i odveo u svoj stan.

Dugogodišnje napastovanje kod djevojčice je izazvalo teške psihičke trauma.

Lavić je bio u pritvoru šest i po mjeseci te se poslije branio sa slobode.

Slučaj otkrile kolege

Lavića su policiji prijavile njegove kolege koje su primijetile da u specijalne prostorije škole dolazi jedna učenica.

Pratili su ga i shvatili šta se dešava, s obzirom na to da je samo direktor imao ključeve te prostorije koja je namještena i ima neprozirne zavjese. Lavić je u junu 2015. završio iza rešetaka nakon što je priveden u akciji FUP-a i MUP-a KS.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.