Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liječnica iz Brčkog optužena za smrt djevojčice Nejle Bajrić

Zada-Bajrici5

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ferhate Šećerbegović (62), dežurne i ordinirajuće liječnice brčanske bolnice, u slučaju djevojčice Nejle Bajrić, zbog osnovane sumnje da je liječničkim propustima dovela do pogoršanja postojeće bolesti kod ove pacijentkinje koja je poslije i preminula.

Podsjetimo, trogodišnjakinja iz brčanskog prigradskog naselja Omerbegovača je u teškom stanju, s dijagnozom obostrane bronhopneumonije, primljena u brčansku bolnicu 9. decembra prošle godine, te je nakon jednodnevnog medicinskog tretmana u ovoj zdravstvenoj ustanovi preminula pri transportu za UKC u Tuzli 10. decembra.

Njoj se stavlja na teret da, iako je bila svjesna teškog, a kasnije i dodatno pogoršanog zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, nije osigurala njen hitan i adekvatan medicinski transport u najbližu zdravstvenu ustanovu osposobljenu za pružanje neophodne intenzivne pedijatrijske terapije i njege

Konačni rezultati sveoubuhvatne istrage, koju je je u ovom slučaju ubrzo otvorilo Tužiteljstvo Brčko distrikta, pokazuju osnovanu sumnju da je zdravstveno stanje pacijentice pogoršano zbog propusta u brčanskoj bolnici, za koje je odgovorna zadužena liječnica pedijatrica Ferhata Šećerbegović (62).

Njoj se stavlja na teret da, iako je bila svjesna teškog, a kasnije i dodatno pogoršanog zdravstvenog stanja Nejle Bajrić, nije osigurala njen hitan i adekvatan medicinski transport u najbližu zdravstvenu ustanovu osposobljenu za pružanje neophodne intenzivne pedijatrijske terapije i njege.

Propusti liječnice Šećerbegović, prema navodima optužnice, učinjeni su postupanjem suprotno pravilima dobre liječničke prakse i općim principima struke, te predstavljaju očigledno neprikladan način liječenja kojim je prouzročeno znatno pogoršanje postojeće bolesti kod pacijentice.

Među takve propuste optužnicom se podvodi i činjenica da pacijentici nije pružena niti stručna medicinska podrška pri njenom zakašnjelom transportu u UKC Tuzla, a koja je prema njenom zdravstvenom stanju bila neophodna.

[yuzo_related]

Sukladno s takvim rezultatima istrage, a nakon ispitivanja većeg broja svjedoka, provođenja više složenih medicinskih vještačenja i analize ukupne medicinske dokumentacije o liječenju djevojčice u kritičnom periodu i ranije, utvrđena je osnovana sumnja da je liječničkim propustima u JZU “Zdravstveni centar” Brčko prozročeno znatno pogoršanje postojeće bolesti kod pacijentice Nejle Bajrić.

Ove propuste je Tužilaštvo Distrikta okvalificiralo kao teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi u vezi s kaznenim djelom nesavjesno liječenje , Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH, za koje je optužilo dežurnu i ordinirajuću liječnicu pedijatricu Ferhatu Šećerbegović.

Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je optužnicu u cjelosti potvrđujući osnovanu sumnju da je optužena počinila kaznena djela za koja se tereti, navodi se u saopštenju iz brčanskog Tužiteljstva.