Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekar osuđen zbog nezakonitih penzija

presuda123

Ljekar Milenko Pađen iz Kneževa osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na novčanu kaznu od 6.000 maraka zbog falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, odnosno omogućavanja nezakonitog izdavanja invalidskih penzija, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Pađen je prvobitno optužen u slučaju “Loto” zajedno s još 14 osoba, a njegov predmet je na zahtjev Odbrane odvojen u odnosu na ostale optužene.

Pađen je jedno vrijeme bio i direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO).

Osim Pađena, u ovom slučaju ranije su osuđeni bivši direktor Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić, te ljekari Stanko Obradović i Boro Čulić.

Račić je osuđen na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 5.000 maraka, a Obradović je dobio uslovnu kaznu od tri mjeseca. Čuliću je izrečena novčana kazna od 3.200 maraka i obavezan je da plati troškove postupka.

Prema optužnici, Pađen je zajedno sa ostalima tokom 2013. godine omogućavao nezakonito sticanje invalidskih penzija stanovnicima Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa.

Optuženi su od ljudi uzimali od 6.000 do 8.000 maraka kako bi im omogućili nezakonito dobijanje penzije, stoji u optužnici u kojoj je navedeno i da su ljekari sređivali medicinsku dokumentaciju, a optuženi radnici Fonda PIO prihvatali takvu dokumentaciju i omogućavali izdanje rješenja o penzionisanju.