Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lopov otkriven putem DNK: Salihu smo odrezali prste, gdje su pare?

salih babaluk

„Daj pare, daj pare, znamo da si prodala zemlju, sad smo ti Saliha ubili i odrezali mu prste, reci gdje su pare“, vikali su trojica brutalnih razbojnika Hajriji Babaluk nakon što su njezinog muža Saliha istukli do smrti tokom prošlogodišnje pljačke na njihovu imanju u Gomionici kod Kiseljaka.

Paralelna suđenja

Mjeseci su trebali policajcima da povežu čitav mozaik oko brutalne pljačke kod Kiseljaka, no sada su napokon optužena sva trojica razbojnika. Jedan od njih je Elvis Pašalić (28) zvani Genjac rodom iz Kaknja, a on je otkriven tek u februaru ove godine kada su ga policajci uhapsili u Sarajevu i to zbog brojnih pljački po tom gradu.

Izgleda kako se Elvis i nakon krvave pljačke u Kiseljaku, nastavio baviti opasnim poslom u Sarajevu gdje se uvezao s petoricom opasnih momaka te su zajedno pljačkali pošte, kladionice i druge radnje.

Navodno su ih sarajevski policajci mjesecima pratili, a nakon što su ih uhvatili zbog pljački po Sarajevu, došli su do šokantnog saznanja da je Pašalić prošle godine sudjelovao u krvavoj pljački na imanju Babaluka u Kiseljaku.

Trenutno Pašaliću traje suđenje zbog desetaka pljački po Sarajevu, a paralelno s tim protiv njega se vodi postupak i u Kantonalnom sudu u Novom Travniku zbog pljačke supružnika Babaluk. U tom slučaju s njim su optuženi Mensud Hasić (36) i Muhidin Kulovac (34). Njih trojica su, kako se sumnja, 17. marta prošle godine s automobilom došli na imanje Babaluka. Pašalić ih je tada vozio, a u pljačku ih je uputio Mensud Hasić koji je od prije bio u svađi sa susjedima Salihom i Hajrijom, a znao je da oni kod sebe imaju veću količinu novca.

Brutalno iživljavanje

Razbojnici su se tako kobne noći Golfom III dovezli u blizinu kuće te naoružani prišli štali gdje je Hajrija muzla krave. Prišli su joj s leđa, svezali ju, te su se zaputili u ljetnu kuhinju, u sklopu kuće, gdje se nalazio njezin suprug Salih. Njega su oborili na pod i vezali, a zatim nemilosrdno tukli, tražeći da im kaže gdje krije novac.

Slomili su mu grkljan, a pošto im nije otkrio gdje je novac, ponovo su se vratili u štalu gdje su ostavili vezanu Hajriju, te su je udarali nogama u leđa i govorili da su ubili Saliha i da im kaže gdje je novac.

Priznala je da je novac u kući, a tada su razbojnici više puta neuspješno pokušali otvoriti ulazna vrata, da bi na kraju razbili staklo na bočnom prozoru u prizemlju i ušli u kuću. Sve su unutra ispremetali i na kraju našli i uzeli 53.000 maraka i 7.050 eura. Potom su pobjegli, a pretučenu Hajriju su ostavili vezanu u štali. Starica je nekako uspjela ispuzati iz štale.

Puzala je 20-30 metara prema bunaru i onako vezana dozivala susjede u pomoć. Međutim, bilo je gluho doba noći te je tri sata puzala i zvala pomoć dok ju nije čula susjeda Fata Alibegović koja je tada izašla u poljski WC.

Policajci su tokom istrage pronašli tragove krvi na prozoru koji su razbili i kroz koji su razbojnici ušli u kuću. Navodno se upravo Pašalićev DNK nalazio na mjestu zločina, a to su policajci povezali tek kada je on ove godine uhapšen zbog pljački po Sarajevu. U međuvremenu su uhvaćena i optužena i preostala dvojica okrivljenika u ovom slučaju.