Lopovi pokrali sve što su mogli iz mostarskog zatvora u izgradnji

mostar zatvor

Novi Kazneno-popravni zavod (KPZ) Mostar u izgradnji, zamišljen kao jedan od najmodernijih i najsigurnijih zatvora na području bivše Jugoslavije, našao se na meti lopova koji su unazad proteklih desetak dana otišli do gradilišta novog zatvora i pokrali sve što su mogli.

Skinuli su i ukrali jedna alumuninijska vrata i dva prozora, a iz portirnice zatvora, odnosno mini kuhinje za radnike ukrali su brojne kućanske aparate i klima uređaj.

Kako se može čuti, zatvor u izgradnji nije čuvan, tamo nema zaštitara, te su lopovi mogli neometano obaviti svoj posao.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona za Dnevni list su rekli kako im je krađu zatvorskog inventara prijavio direktor mostarskog KPZ-a, Romeo Zelenika.

“Policijskoj upravi Mostar jučer se obratio  R.Z. (1972.) iz Mostara i prijavio da je u zadnjih desetak dana izvršena krađa aluminijskih vrata i prozora, kuhinjskih aparata, klima uređaja i ostalog inventara iz prostorije KPZ-a Mostar u izgradnji, a koji se nalazi na adresi Jasenice bb – Heliodrom”, rekao je policijski glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Inače, zatvor u izgradnji u Jasenici se prostire na površini od 50.000 metara kvadratnih, a planirano je da će u završenoj prvoj fazi radova imati kapacitet od 420 osuđenika, te bi svoje mjesto u njemu u budućnosti mogli naći i ovi zatvorski lopovi, ako budu otkriveni.

U okviru prve faze radova izgrađeni su zaštitni zidovi i kanal, dvije radionice i kuhinja, te šetnica oko dijela zatvorenog tipa.

Ovo nije prvi put da se krade iz zatvora u BiH, a najbizarniji slučaj zabilježen je prošle godine kada su četvorica zatvorenika iz KPZ-a Istočno Sarajevo iz skladišta zatvora ukrali stočno brašno, koje su potom prodavali svom poslovnom saradniku koji ih je čekao kraj ograde i kroz rupu u ogradi preuzimao ukradeno brašno.