Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Lud, zbunjen, normalan”: Navijač je mlatio zaštitare, a ne oni njega?!

policajac grbavica

MUP KS jučer je odgovorio na naš upit vezano za slučaj u kojem je ispred stadiona Grbavica policajac predao pripadnicima privatne zaštitarske agencije Gama AA muškarca, koji je potom brutalno premlaćen od strane pripadnika spomenute zaštitarske agencije, iako se na snimku vidi da muškarac ne pruža otpor ni dok ga policajac privodi, a ni dok ga zaštitari brutalno mlate.

I dok iz MUP-a KS poručuju da prikupljaju informacije i rade na identifikovanja osoba uključenih u incident, iz zaštitarske agencije čiji su se pripadnici ponašali kao okorjele siledžije, pokušavaju javnost ubijediti da vjeruje njima, a ne svojim očima.

Tom prilikom jedan policajac je istog priveo i predao ga zaštitarima koju su ga trebali zadržati dok ga ne preuzme policije, odnosno do smirivanja situacije

U saopštenju iz spomenute agencije su poručili kako su “nakon objave snimka pristupili prikupljanju podataka vezano za određeni događaj”.

A, potom tvrde kako je osoba koju su njeni pripadnici pretukli “pružala otpor”!

“Od zaštitara koji su radili na osiguranju utakmice smo saznali da je prije spornog događaja određeni broj N.N. osoba uključujući i osobu koja se vidi na snimku izvršilo fizički napad na službena lica agencije, kao i na pripadnike policije. Nakon što ih je s ulaza sklonila policija i zaštitari, isti su počeli gađati raznim predmetima (kamenjem i flašama) pripadnike osiguranja i policije te je tom prilikom jedna policajka pogođena flašom u predjelu glave.

Nakon toga pripadnici policije su zajedno sa zaštitarima krenuli prema N.N. licima kako bi iste priveli. Osoba koja je ranije učestvovala u napadu na pripadnike osiguranja je stajala sa strane i snimala dešavanja. Tom prilikom jedan policajac je istog priveo i predao ga zaštitarima koju su ga trebali zadržati dok ga ne preuzme policije, odnosno do smirivanja situacije. Prilikom zadržavanja osobe, odnosno odvođenja do mjesta na kojem ga je policija trebala preuzeti, lice je pružalo otpor i tom prilikom više puta udarilo zaštitare koji su ga primjenom poluge zadržavali te je pljunuo u pravcu jednog od naših uposlenika, koji je reagirao refleksno.

“Agencija će po ovom pitanju provesti detaljnu internu istragu i ukoliko se ustanovi da je došlo do bezrazložne prekomjerne upotrebe sile zaštitare adekvatno sankcionirati”, navodi se u saopćenju zaštitarske agencije Nova Gama.

Pogledajte snimku još jednom i procijenite je li privedena osoba pružala bilo kakav otpor, kako policajcu koji ga privodi i predaje zaštitarima, tako i zaštitarima koji ga potom batinjaju. Kao i je li pretučeni “više puta udario zaštitare”? I, je li samo jedan od zaštitara “reagirao refleksno”?