Na Kantonalnom sudu roditelji negirali ubistvo

Majka sklonila stariju djecu, otac novorođenče bacio u provaliju kod Mostara

050d2c0f-mile-simic-beba-ubojstvo-769×1024

Obrana optuženih je na ročištu za izjašnjenje o krivnji utvrdila kako za sada neće iznositi prijedloge za dokaze koji se mogu izvesti na glavnom pretresu

Mile (57) i Mladenka Šimić (26) iz Dragićine kod Gruda, optuženi za ubojstvo svojeg tek rođenog djeteta, u srijedu su se u Kantonalnom sudu u Mostaru izjasnili da nisu krivi za ubojstvo svog muškog novorođenčeta.

Oboje optuženih su na pitanje suca za prethodno saslušanje Zorana Krtalića, izjavili da su u potpunosti sposobni izjasniti se o krivnji na navode iz optužnice, piše Dnevni list.

Obrana optuženih je na ročištu za izjašnjenje o krivnji utvrdila kako za sada neće iznositi prijedloge za dokaze koji se mogu izvesti na glavnom pretresu. Nakon završetka ročišta, optuženi Mile Šimić je vraćen u Kazneno-popravni zavod Mostar gdje se nalazi od 12. septembra prošle godine, dok se Mladenka Šimić brani sa slobode.

Predmet protiv njih bit će proslijeđen Sudskom vijeću Kantonalnog suda Mostar radi zakazivanja glavne rasprave.

Podsjećamo, optuženi se terete da su kao supočinitelji 6. rseptembra prošle godine, u poslijepodnevnim satima ubili svoje tek rođeno dijete. U optužnici je navedeno da je prvooptuženi Mile Šimić 6. septembraa došao u Mostar po suprugu, koja je taj dan napuštala bolnicu nakon poroda, i to u pratnji dvoje maloljetne djece. Inače, supružnici su, kako je navedeno u optužnici, zajednički skrivali trudnoću Mladenke Šimić.

Nakon što su svi zajedno, vozilom kojim je upravljao prvooptuženi, krenuli su u pravcu Čitluka, u namjeri lišenja života novorođenčeta, što su i htjeli, te nakon što se prethodno zaustavio na jednom mjestu koje je bilo frekventno, tražeći pogodno mjesto za ostvarenje svog cilja, vozilom su došli do mjesta Kobilovača, općina Mostar. Šimić je zaustavio vozilo pored puta na makadamskom proširenju. Drugooptužena je po prethodnom dogovoru, izvela njihovo dvoje malodobne djece da ne bi vidjeli što će prvooptuženi učiniti, udaljivši se sa istima od vozila.

U tim trenucima Mile Šimić je sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu u kojoj se nalazilo novorođenče, koju je, svjestan da će bacanjem u provaliju koja se nalazila neposredno pored puta, lišiti života novorođenče, što je i htio, i bacio, uslijed čega je novorođenče glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo masovne ozljede kostiju glave, uslijed kojih ozljeda je nastupila smrt. Nakon toga, optuženici su se vratili u vozilo i zajedno sa  dvoje malodobne djece, okrenuli vozilo u pravcu Mostara i preko Žovnice uputili u Grude, gdje i žive.

Ovaj slučaj šokirao je bh. javnost, a otkriven je 12. septembra.

Šimići su kako je i u srijedu rečeno na ročištu za izjašnjenje o krivnji, roditelji troje maloljetne djece, koja su nakon ovog šokantnog slučaja smještena u „Majčino selo“ u Međugorju