Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majka zlostavljanog dječaka iz Sarajeva: Policija je nemoćna već dvije godine

maloljetni nasilnici

Majka zlostavljanog dječaka iz Sarajeva traži pomoć od nadležnih. Njen sin žrtva nasilnika već dvije godine. Ova majka tvrdi da je policija nemoćna.

Nakon snimka maltretiranja 14-godišnjaka, učenika osmog razreda jedne sarajevske škole koji je ovih dana preplavio internet, majka zlostavljanog dječaka obratila se nadležnim institucijama i od njih zatražila pomoć u rješavanju rastućeg problema vršnjačkog nasilja u našoj sredini, a u čijem središtu se našao i njen sin.

Stariji maloljetnici N.K. i E.H., koji su odranije poznati policiji, verbalno su maltretirali dječaka kojeg su presreli na povratku iz škole, a zatim uznemirujući snimak objavili na YouTubeu. Prijeteći mu, tjerali su ga da govori najpogrdnije stvari o svojoj porodici. Prije toga, ucjenjivali su ga “da će snimak emitovati ako ih ne bude slušao”, piše Faktor.

Snimak maltretiranja maloljetnika u Sarajevu objavljen na YouTubeu

Ova majka je u svom obraćanju MUP-u KS i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, napisala kako je njen sin žrtva vršnjačkog nasilja već dvije godine, a ona je u šest navrata sve prijavljivala policiji. Međutim, svi njeni napori da zaštiti sina bili su uzaludni. Pri tome, zbog nestručnosti osoblja u školama, njen sin je tretiran kao problematično dijete koje provocira, a ne kao žrtva, dok su nasilnici prolazili bez sankcija, naglašava ova majka. Radi se o školama “Isak Samokovlija” i “Vladislav Skarić”.

– U proljeće 2014. podnijela sam prvu prijavu policiji zbog nasilja nad mojim sinom, a od tada još pet prijava u kojima sam tražila od policije da reaguje i zaštiti moje dijete od nasilnika. Policija je nemoćna. Kazali su da su upoznati sa djelovanjem nasilnika, ali da im ne mogu ništa, ili bi nam dali savjete poput onih da kada ih vidi sin treba da pobjegne i pređe na drugu stranu ulice, zatim da se odselimo – napisala je majka dječaka u svom obraćanju nadležnim.

Nadalje je dodala kako ona vjeruje da policija, tužilaštvo i sud imaju mehanizme da reaguju, da procesuiraju nasilnike starije od 14 godina, ali i da se uposle i natjeraju centri za socijalni rad i osnovne škole da vrše profesionalni nadzor nad nasilnicima kao i nad žrtvama.

Maloljetni nasilnici iz Sarajeva poziraju s pištoljima

Ona nadalje dodaje da Ministarstvo za obrazovanje zajedno sa centrima za socijalni rad imaju važnu ulogu u prevenciji svakog oblika nasilja.

– Da li mi u našim školama imamo dovoljno educiranih i samosvjesnih pedagoga i psihologa koji se mogu nositi sa ovim problemom? U ponašanju mog sina niko nije bio sposoban da prepozna posljedicu verbalnog, psihičkog, emocionalnog i fizičkog zlostavljanja. Odgovorni su mog sina tretirali kao problem, a ne kao žrtvu vršnjačkog nasilja. Stručnoj javnosti je poznato da žrtve nasilja i same bježe u nasilje, a ja ne želim da se to desi mom sinu, kao što ne želim i da nasilnici budu predmet linča, prepušteni sami sebi i ulici i da odrastu u još ozbiljnije prestupnike – napisala je ona.

U MUP-u KS, potvrđeno je da je I.A. prijavila policiji da je nad maloljetnom osobom izvršeno nasilničko ponašanje na tramvajskoj stanici kod muzeja u Sarajevu. Utvrđeno je da se nasilje dogodilo te su oni pozvani u policiju na saslušanje. Donesena je odluka da se poduzmu i primjene mjere zakona o maloljetnicima i predaju u nadležnost Tužilaštva KS.