akcija "bitola"

Makedonac osumnjičen za 20 teških krađa u Banjoj Luci, šteta 100.000 KM

banjaluka

Nezvanično, u pitanju je državljanin Makedonije Apostol Benedevski, od ranije poznat policiji

Banjalučka policija je u akciji, kodnog naziva “Bitola”, otkrila počinioca 20 krivičnih djela teških krađa, kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 105.215 KM.

Akciju su proveli policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, u saradnji sa Policijskom upravom Gradiška i Trećom policijskom upravom Kantona Sarajevo, a uhapšena je osoba inicijala A.B..

Nezvanično, u pitanju je državljanin Makedonije Apostol Benedevski, od ranije poznat policiji.

A.B se sumnjiči da je od septembra 2017. pa do novembra ove godine izvršio dvadeset teških krađa na području grada Banja Luka.

Izvršen je pretres stana u Kantonu Sarajevo, koji je osumnjičeni koristio, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču iz krivičnog djela, zlatni nakit, satovi, provalnički alat, prilagođeni ključevi, specijalne folije „Lomači“, cilindrične brave kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

– U ovim aktivnostim izvršena je i kriminalistička obrada nad licima LJ.I. i E.A. – saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

-A.B. je nakon krimanalističke obrade proveden u Službu za poslove sa strancima, terenski Centar Banja Luka, jer u zakonskom roku nije prijavio mjesto boravka u Bosni i Hercegovini – dodaju iz policije.

Napominju i da je akcija provedena pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku.