Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maloljetnik optužen za ubistvo onesvijestio se u sudnici u Mostaru

dzani balic

Alisu Balić, sestru pokojnog Đanija Balića (22) jučer su novinari zatekli pred zgradom Općinskog suda u Mostaru gdje je počelo suđenje maloljetniku optuženom da joj je nožem usmrtio brata, a novinarima je jučer pričala o Đaniju, kako je bio dobar, te govorila o traumama koje njena obitelj proživljava otkad ga nema, piše Dnevni list.

Nije skrivala niti da prema maloljetniku optuženom za Đanijevo ubojstvo osjeća samo prezir.

“Htjela sam ući u sudnicu samo da ga vidim“, rekla je novinarima ispred dok je unutra u sudnici trajao proces.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost te su novinari čekali pred zgradom Suda iz koje su povremeno izlazili svjedoci te su se prepričavale mučne scene.

Podsjetimo, već ranije su mještani rekli kako je Đani kobnog dana, 19. decembra izašao iz kuće u mostarskom naselju Livač na ulicu kako bi tamo upozorio maloljetnika da ne više prijeti njegovom mlađem bratu, a nakon što mu je prigovorio i okrenuo mu leđa, maloljetnik ga je izbo nožem.

Jučer je u sudnici Općinskog suda saslušan Đanijev mlađi brat te dječaci koji su kobnog dana bili s društvu s njim, a trebao je biti ispitan i policajac koji je uhapsio osumnjičenog maloljetnika.

Otac jednog od dječaka požalio se jučer kako su njegovog sina koji je bio svjedok zločina, u sudnici rešetali pitanjima, zbunjivali ga. Kaže da su mu sina pitali kako je Đani kobnog dana nastupio prema maloljetniku koji ga je ubio, da li je išao trčećim ili prijetećim korakom prema njemu.

“A nije, Đani je išao normalno, pa da je tu Đani išao njemu nešto učiniti, on ga je mogao pretući, ne bi ovaj niti uspio njega izbosti, niti bi stigao povući nož, ovaj je dijete, a Đani je bio kršan momak, nego je Đani normalno prošao pored te djece, otišao do tog momka, okrenuo mu je leđa i ovaj ga izbo“, prepričavao je otac ovog dječaka koji je rekao da je isto tako i njegov sin mogao biti ubijen jer se taj dan nalazio tamo.

Govorio je da se u sudnici pitalo je li Đani tog dana bio pod utjecajem droga ili alkohola, na što je sestra vani novinarima prokomentirala da je Đani mrzio alkohol, da nije mogao vidjeti niti pivu.

Maloljetniku optuženom za ubistvo u sudnici su donosili vodu, a u par navrata mu je pozlilo. Očevici koji su ga vidjeli opisivali su njegov izgled riječima: “dijete, dijete, ne bi rekao da u njemu ima 20 kilograma”.

U sudnici se pričalo i o prijetećim porukama koje je maloljetnik slao drugoj djeci, a podsjetimo, ranije je rečeno kako je Đani upravo zbog toga jer je maloljetnik reketirao njegovog mlađeg brata i otimao mu novac, tog dana izašao na ulicu s njim se razjasniti te je ubijen.

“Slao im je prijeteće poruke, da će im pištolj prisloniti na čelo, ali mislilo se da su to dječja posla”, rekao je jedan sagovornik.

Optuženi maloljetnik se na kraju jučerašnjeg ročišta onesvijetio pa je prekinuto preslušavanje zadnjeg svjedoka i ročište je odgođeno.

Oca ubijenog Đanija, Nusreta Balića novinari su zaustavili kada je napuštao sudnicu, a nije bio raspoložen za davanje izjava. Samo je rekao: “prekinuto je, onesvijetio se po nečijem nagovoru“, te s advokatom nastavio dalje niz ulicu.

Advokat optuženog Irena Pehar jučer je rekla da joj zakon ne dopušta komentirati slučaj.

“Po zakonu je zabranjeno bilo što reći. Ja bih rado, ali zakon o zaštiti maloljetnika ne dopušta da izlazimo u javnost sa informacijama dok traje proces”, rekla je Pehar.

Moglo se čuti i to da su nakon svega bilo tužnih scena u naselju te da je porodica optuženog maloljetnika odselila iz naselja Livač kao i da su i oni zbog svega preživljavali teške trenutke.