Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maloljetnu djecu navodio na prosjačenje u Banjoj Luci

djeca-prosjacenje345
FOTO: Ilustracija

Banjalučka policija jučer je lišila slobode I.A. (1983.) iz Modriče, čija su maloljetna djeca vršila prosjačenje na području grada Banja Luka.

I.A. je odbio da pokaže na uvid identifikaciona dokumenta i oglušio se na usmeno naređenje policijskih službenika.

Nakon završenog ispitivanja, pušten je na slobodu, a protiv njega će biti podnesen izvještaj po odredbama Zakona o javnom redu i miru, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Na području ovog centra, tokom 2016. godine evidentirano je 87 prekršaja po članu 26. Zakona o javnom redu i miru RS (prosjačenje).

Svi prekršaji sankcionisani su uručivanjem prekršajnih naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Ukoliko se radi o stranim državljanima, obavještavaju se i službe za poslove sa strancima, a ukoliko se radi o maloljetnicima, obaviještava se nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Zakonom su za prosjačenje predviđene novčane kazne od 200 do 800 KM.

Za osobe koje prisiljavaju ili navode na prosjačenje maloljetnike, duševno bolesne ili osobe zaostalnog duševnog razvoja, kaznit će se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.