Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Mandalu, Markiću i Begluku za pljačke i razbojništva ukupno 15,5 godina zatvora

pljackasi presuda (1)

Među onima koji su se nagodili s Tužilaštvom HNK, podsjetimo, je i Rahman Begluk (34), koji je označen kao vođa bande, a kojem je, prema sklopljenom sporazumu o priznanju krivice izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina

U Kantonalnom sudu Mostar jučer je izrečena presuda Alenu Begluku (36), Jozi Markiću (37) i Enisu Mandalu (36), koji su optuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, a u kojem se terete za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

Tako je Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Elis Sultanić ovu trojku osudilo za krivična djela razbojništva i teške krađe i to, Begluka na 7,5 godina, Markića na 5,5 godina, a Mandala na 2,5 godine zatvorske kazne, piše avaz.ba.

Advokati optuženih, Branko Karadeglić, Nada Dalipagić i Adnan Beganović su najavili podnošenje žalbe na ovu presudu prema Vrhovnom sudu FBiH, a isto će, kako je potvrđeno, po dobijanju pismenog otpravka učiniti i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Inače, Begluk, Markić i Mandal su dio grupe od 12 osoba koliko ih je bilo obuhvaćeno optužnicom i oni se, za razliku od ostalih nisu nagodili s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Među onima koji su se nagodili s Tužilaštvom HNK, podsjetimo, je i Rahman Begluk (34), koji je označen kao vođa bande, a kojem je, prema sklopljenom sporazumu o priznanju krivice izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.

Ova grupa se, prema optužnici, a nakon hapšenja u akciji koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP), teretila da su od 2014. godine pa sve do septembra 2019., kada su uhapšeni, počinili više od 20 razbojništva i teških krađa na pdoručju Hercegovine, a li i Kantona Sarajevo.

Nijedan od njih jučer nije prisustvovao izricanju presude. Markić i Begluk su nakon godinu i po pritvora pušteni da se brane sa slobode. U međuvremenu je Markić zbog drugog krivičnog djela ponovo pritvoren, a u pritvoru je i Mandal.