Tužilaštvo KS

Marinković se direktno tereti da je pucao u sarajevske policajce, branio se šutnjom

s2

Marinković je prije dva dana izručen BiH i premješten u KPZ u Sarajevu, a prema potjernici, već mu je određen jednomjesečni pritvor

Savo Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu boravio jutros na ispitivanju u Tužilaštvo KS.

Marinković je prije dva dana izručen BiH i premješten u KPZ u Sarajevu, a prema potjernici, već mu je određen jednomjesečni pritvor.

Međutim, on se jučer morao pojaviti pred sudijom na okolnosti prijedloga Tužilaštva i osnova sumnje koja mu se stavlja na teret.

Prema informacijama Avaza, Tužilaštvo KS je ostalo pri svom prijedlogu i sumnji da je učestvovao u ovom krivičnom djelu. To su jasno rekle i tužiteljice, koje rade na ovom predmetu.

Saznaje se da je Marinkoviću jutros precizno pročitano da ga Tužilaštvo KS, na osnovu dokaza koje ima, tereti da je pucao i ubio sarajevske policajce. Taj osnov sumnje mu je i pročitan.

Ali, za razliku od jučerašnjeg izjave u sudnici, kada je rekao da on nema veze s ubistvom policajaca i da je tražio po skraćenom postupku da bude izručen BiH, u Tužilaštvu KS nije ništa govorio.

– Branio se šutnjom – rečeno je.

On će biti ispitan i u narednim danima. Tužilaštvo s druge strane vrlo brzo će podići optužnicu.

Radi se o vjenčanom kumu Aleksandra Macana, koji je u iskazu Tužilaštvu krajem prošle godine, a nakon predaje, rekao da je Sava pucao u policajce, a da su on i Marko Trifković Žižan, koji je, također, u pritvoru, krali vozilo.

S dolaskom Marinkovića konačno bi se, nakon skoro četiri godine, trebala staviti tačka na mučki događaj koji je potresao kompletnu državu.