Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marš mira kreće danas iz Sarajeva: Očekuje se 5.000 učesnika

mars mira nezuk8

Marš mira će i ove godine biti održan u spomen žrtvama genocida u Srebrenici, ali i kako bi se podsjetilo na težak put nekoliko hiljada Srebreničana koji su u julu 1995. godine uprkos brojnim opasnostima prešli trasu od 100 kilometara do Tuzle.

Organizatori su saopštili da se na ovogodšnji marš prijavilo preko 3.000 osoba ali da se očekuje 5.000 učesnika u konačnici.

Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica osmodnevni je put dug više od 240 kilometara, a učesnicima marša će se ispred ulaza u memorijalni centar u Potočarima pridružiti i učesnici biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2017”, “Supermaratona Bihać – Potočari 2017”, motociklisti iz Sarajeva, ultramaratonci iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari i mnogi drugi.

Glavna poruka ovih aktivnosti je čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

“Naš cilj je da se na dostojanstven način podsjetimo na stravične zločine nad Bošnjacima Sigurnosne zone UN-a u Srebrenici u julu 1995. godine. Pozivam sve ljude da nam se i ove godine pridruže”, kazao je predsjednik Pododbora “Marša mira Nezuk – Potočari 2017” Munir Habibović.