Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masovna krađa vodomjera u Sarajevu, građani sami snose trošak

764386-797700

Od početka godine u Sarajevu je ukradeno preko 150 vodomjera što je građanima izavalo brojne probleme, ali i troškove. Naime, građani sami moraju vršiti nabavku i ugradnju vodomjera.  Neki od njih su nakon krađe ugradili nove vodomjere i postavili rešetke kako bi sačuvali svoju imovinu. Riječ je o trošku od više stotina KM.

Prema informacijama kojima raspolaže KJKP Vodovod i kanalizacija (VIK) Sarajevo, najviše vodomjera je ukradeno u naseljima Tibra-Stup i Miljacka.

„Ukradeni vodomjeri odnose se na objekte kolektivnog stanovanja i nakon krađe ne mogu se koristiti na crnom tržištu, jer su evidentirani u našem sistemu“, naveli su za Fokus.ba iz ovog preduzeća.

Na rasvjetljavanju ovih sve češćih krivičnih djela radili su i pripadnici MUP-a KS. Utvrdili su da ukradeni vodomjeri najčešće završavaju na otpadima.

Na području općine Ilidža prijavljeno je otuđenje oko 40 vodomjera. Iz MUP-a KS ističu da je NN izvršilac otvarao ormariće vodomjera, iste demontirao i otuđio, nakon čega se udaljavao u nepoznatom pravcu.

Krajem prošlog mjeseca pripadnici MUP-a KS su uhapsili jednu osobu radeći na ovom slučaju. Riječ je o 35-godišnjem E.R. iz Sarajeva.

Policijski službenici su na otpadu sekundarnih sirovina u općini Novi Grad Sarajevo pronašli i 22 otuđena vodomjera.

„O svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđajne radnje su vršili policijski službenici Pete policijske uprave, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, a izvještaj će biti dostavljen u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo“, naveli su za Fokus.ba iz MUP-a KS.

Iz VIK-a preporučuju građanima da u suradnji sa upraviteljima objekta, adekvatno zaštite zajedničke prostorije u kojima se nalaze vodomjeri.