Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

droga i oružje

Među uhapšenim u Hercegovini i general HVO-a Zdravko Šagolj

sipa
Foto: SIPA
Ilustracija

Osumnjičeni za organizirani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina opojne droge ‘kokain iz inostranstva na područje Bosne i Hercegovine, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja

U akciju “Paravan” koju su sinoć u Hercegovini proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri osobe zbog organizovanog krijumčarenja veće količine kokaina i naoružanja, a među uhapšenim je bivši general HVO-a.

Akciju pod nazivom “Paravan”, pripadnici SIPA-e su proveli pod nadzorom tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Hercegovine, uhapsili trojicu osumnjičenih, te izvršili i pretrese objekata i vozila na pet lokacija u Međugorju, Mostaru i Konjicu.

“Jedan od osumnjičenih nekadašnji je visokopozicionirani vojni zvaničnik. Istraga se odnosi na osumnjičene za organizirani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina opojne droge ‘kokain iz inostranstva na područje Bosne i Hercegovine, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja i drugog naoružanja i municije, namijenjenog za distribuciju na ilegalnom tržištu u BiH”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Prilikom realizacije akcije, kako navode, zaplijenjena je količina od oko jednog kilograma opojne droge ‘kokain’, kao i oružje, municija i eksplozivna sredstva, čija nabavka, držanje i promet građanima i fizičkim osobama nikako nije dozvoljena, te određena količina novca i dokaznog materijala koji će biti korišten u postupku.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba pripadnici SIPA-e su uhapsili Harisa Alikadića, Nedjeljka Dodiga i Zdravka Šagolja, koji je bio general Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Trojica osumnjičenih bit će predata Tužilaštvu BiH u zakonskom periodu, nakon čega će postupajuća tužiteljica ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.