Meri plakala u sarajevskoj sudnici, tvrdi da nije htjela počiniti ubistvo

merzija delalic
Foto: Dnevni avaz

Merzija Delalić Meri (56) plakala je juče u sudnici Konatonalnog suda u Sarajevu dok je njen branilac, advokat Izet Baždarević u uvodnoj riječi na početku suđenja objašnjavao da nije namjeravala da kuhinjskim nožem ubije supruga Seada, koji je kritične noći došao kući pijan zbog čega je izbila svađa.

S druge strane, tužilac Meliha Dugalija kazala je nakon čitanja optužnice da će Tužilaštvo dokazati da je optužena Delalić bila svjesna da može teško povrijediti supruga i da je postupala s umišljajem.

Ubistvo se desilo 17. aprila ove godine u prizemlju porodične kuće u sarajevskom naselju Soukbunar. Prema navodima iz optužnice, ubistvo se dogodilo nešto poslije ponoći nakon verbalne prepirke u kuhinji, piše Dnevni avaz.

Merzija je ispričala policiji da je njen suprug došao kući pijan i da je zateturao prema njoj u momentu kad je držala kuhinjski nož u ruci. U optužnici je ipak navedeno da nije nesreten slučaj nego da je desnom rukom jako zamahnula i ubola ga u lijevi dio grudnog koša, zadavši mu smrtonosnu povredu. Radi dokazivanja ovih navoda, tužilac je najavila saslušanje vještaka medicinske struke, dr. Hamze Žuje, koji je obavio obdukciju.

Tim ljekara neuropsihijatara utvrdio je da je Delalić bila smanjeno uračunljiva, ali ne toliko bitno da ne bi mogla upravljati svojim postupcima. Advokat Baždarević napomenuo je da će odbrana dokazati da je u pitanju svađa među supružnicima.

Teške povrede

– Ne bi zvala Hitnu pomoć da ga je željela ubiti. Ovo što se desilo je porodična svađa, u kojoj je, nažalost, stradao oštećeni – kazao je Baždarević, napomenuvši da se u ovom slučaju moglo raditi samo o nanošenju teške povrede sa smrtnom posljedicom, a nikako o ubistvu.

Naredni pretres zakazan je za 29. oktobar, kada će biti saslušani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su bili na uviđaju.