Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Fišo priveden u prostorije FUP-a

mujo-fiso-2

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo priveden je u prostorije Doma policije federalnog MUP-a.

Kako saznaje FTV, Fišo se saslušava po nalogu Tužilastva Tuzlanskog kantona u vezi sa istragom o malverzacijama prilikom nabavki u sarajevskom GRAS-u.

Nezvanično se saznaje, da je osim kantonalnog ministra saobraćaja, priveden i Haris Gušić, nekadašnji privremeni upravnik GRAS-a, te Amir Junuzović iz firme Junuzović Kopex Lukavac.

Iz FUP-a su kratko potvrdili da su u toku aktivnosti na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, te da će više informacija biti poznatno nakandno.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) otvorilo je istragu protiv Muje Fiše, ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme “Junuzović kopex” Lukavac, te, također, i protiv pravnog lica Junuzović kopex, a u vezi s postupanjem suprotnim Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Naime, Kantonalno tužilaštvo TK donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jednog pravnog lica u vezi sa izbjegavanjem postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od  odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “GRAS” Sarajevo od firme privrednog društva “Junuzović kopex” Lukavac  tokom 2017. godine, a radi pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada KM, pri ćemu su korištena dodjeljena budžetska sredstva Kantona Sarajevo, iz kojih sredstava je i ostvarena ova korist.

Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i sa istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u,  od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja.

Po nalogu Tužilaštva pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su osumnjičene pozvali na ispitivanje.

Tužilaštvo TK – Otvorena istraga protiv Muje Fiše i drugih

Postoje osnovi sumnje da je Fišo kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i pomenuti kao članovi, te su po prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa, zloupotrijebili svoja službena ovlašćenja, ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinjeli da se zloupotrijebe službena ovlašćenja, a  kako bi se  pribavila imovinska koristi firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljenja imovinska korist u većem iznosu, kao  razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila, te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti, također, imovinsku korist  u većem iznosu.

Oni su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok je pravno lice Junuzović kopex Lukavac osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.