Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Mirsad Morić zvani Crtani dobio mjesec zatvora zbog otimanja novca od radnika na pumpi

mostar kantonalno tuzilastvo fena (1)

Držeći u ruci metalni predmet tražio od oštećenog Z. R. da mu preda sav krupni novac, koji mu je oštećeni u strahu za svoj život predao u koverti u kojoj se nalazio dnevni pazar

Rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru od 25. marta, a na prijedlog kantonalnog tužiteljstva, Mirsadu Moriću, zvanom “Crtani” (1977.) iz Stoca određen je pritvor u trajanju od najduže jednog mjeseca, izvijestili su u utorak iz Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru.

“Pritvor je određen zbog osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo “Razbojništvo” iz čl. 289. st. 2. Kaznenog zakona Federacije BiH, u vezi sa st. 1. istog članka Zakona”, navodi se u priopćenju.

Dalje stoji kako se Mirsad Morić sumnjiči da je 19. marta ove godine, oko 21 sat, ušao u benzinsku pumpu TIOL-AURO Stolac na adresi Stjepana Radića u Stocu, te držeći u ruci metalni predmet tražio od oštećenog Z. R. da mu preda sav krupni novac, koji mu je oštećeni u strahu za svoj život predao u koverti u kojoj se nalazio dnevni pazar.

Osumnjičeni je nakon toga, ističu iz Tužiteljstva, tražio još novca pa mu ga je oštećeni predao iz svog džepa čime je protupravno prisvojio novac u iznosu od oko 3.400 maraka.

“Dana 22. marta oko 15 sati osumnjičeni je ponovno ušao u benzinsku pumpu TIOL-AURO Stolac, te držeći u ruci kamen, u džepu od jakne, od istog oštećenog Z. R. tražio da mu preda novac, koji mu je u strahu za svoj život predao oko 300 maraka iz svog džepa, koji drži radi vraćanja kusura i oko 200 maraka sitnog novca iz gornje ladice radnog stola, na koji način je osumnjičeni protupravno prisvojio novac u ukupnom iznosu od oko 500 maraka”, navodi se u priopćenju.

Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je “sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna”.

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru u suradnji s PU Čapljina nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo, stoji u priopćenju Tužiteljstva HNK.