Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podignuta optužnica

Mirza Kapić planirao napad na džamiju

džamija bosna u zenici
FOTO: Facebook

Optuženi se tereti da je preduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirze Kapića rođenog 1980. u Banjoj Luci – nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizam.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023., na području Bosne i Hercegovine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno sa njemu poznatim osobama koristeći internet aplikacije, putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

Napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH, koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. “ISIS-a”, kao i radi kažnjavanja pripadnika IZBiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se tereti da je preduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo “terorizam” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.