Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladić iz Bosanske Gradiške osumnjičen za seksualno nasilje nad troje djece

dijete nasilje345

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka predložio je mjeru pritvora za O.M. (1991.), iz općine Bosanska Gradiška, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo polno nasilje nad djetetom, u sticaju sa krivičnim djelom zadovoljenje polnih strasti pred drugim.

Osumnjičeni je navedeno krivično djelo počinio u vremenskom periodu od juna 2016. do 17. maja ove godine, na području opštine Gradiška, na štetu troje maloljetne djece, uzrasta od sedam do jedanaest godina, saopćeno je iz ovog tužilaštva.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo i iz razloga vanrednih okolnosti, jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

U pitanju je krivično djelo koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, a pritvor je predložen i jer bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-uznemirenja javnosti.

O prijedlogu za određivanjem mjere pritvora odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci.