Mladić iz Doboja ukrao 33 miliona eura i nestao bez traga

pljackasi
Radomir Cvijanović i Bojan Dragičević

Evropska mreža s aktivnom potragom bjegunaca (ENFAST), uz potporu Europola, uspostavila je internetsku stranicu na kojoj se nalaze profili 46 najtraženijih, među kojima se nalaze i dvojica pljačkaša iz BiH.

Riječ je o Bojanu Dragičeviću (34) iz Banje Luke i Radomiru Cvijanoviću (32) iz Doboja, koji je, sumnja se, sudjelovao u “pljački stoljeća” u Ljubljani, kada su razbojnici pobjegli s plijenom vrijednim skoro 33 miliona eura.

Naime, policija ga uzalud traži već 11 godina zbog pljačke SKB banke, kada je obijeno 428 sefova iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona eura u gotovini, te druge dragocjenosti procijenjene na oko 13 miliona eura. Tada je pet naoružanih napadača u trezor banke ušlo pomoću sigurnosnog koda za korisnike sefa, nakon čega su onesposobili dvojicu čuvara, a potom cijelu noć otvarali sefove.

Stručnjaci za sigurnost kazali su kako je riječ o dobro organiziranoj i sofisticiranoj pljački, ali su i istaknuli da je služba zaštite riznice bila vrlo slaba i da alarmne naprave nisu bile dislocirane izvan banke, odnosno vezane na sigurnosni centar ili sjedište policije u neposrednoj blizini banke.

Slovenska policija je tek u martu 2012. uhitila dvojicu slovenskih državljana – Dejana Vidmara i Sašu Noseta, koji su naknadno osuđeni na 15 odnosno 14 godina zatvora. Jedan od njih je radio kao radnik osiguranja u SKB banci.

image_6896441_3

Pljačka banke u Ljubljani

U drugom slučaju, odbjegli Dragičević je sa Zoranom Svitlicom u dva navrata opljačkao istu poslovnicu HVB Splitske banke u središtu Šibenika. Prvi put su otuđili 350.000 kuna (oko 47.000 eura), a drugi skoro pola milijuna kuna (oko 66.000 eura). Prema presudi, pljačku su isplanirali upravo u Banjoj Luci. Obojica su na sebi imala traperice i bijele majice, s tim da je jedan na glavi imao tamno plavu kapu, a drugi maskirni šešir. Nakon obje pljačke, Zoranov brat Željko im je pomogao pri bijegu u BiH.

Svitlica je produžio za Srbiju, a Dragičević je u maju 2012. uhapšen Banjoj Luci pa izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac nikada nisu pronađeni. Dragičević je završio u zatvoru u Lepoglavi, odakle je uspio pobjeći iskočivši kroz prozor prostorije koju su u pogrešnom trenutku čuvari ostavili bez nadzora.

Doskočio je na parkirano vozilo i otrčao, ali ga je policija pronašla i uhitili istog dana. Iduće godine prebačen je u Pulu, ali je opet uspio pobjeći. Tada je pri povratku iz šetnje, preskočio zid visok četiri metra. Zatvorska policajka, koja je od njega bila udaljena desetak metara, ispalila je tri hica u zrak, a potom i dva u njegovom smjeru, ali ga nije pogodila. Zbog ovog incidenta upravitelj pulskog zatvora Emer Radulović podnio je ostavku, dok su protiv troje čuvara pokrenuti disciplinski postupci.