Mladom Ivanu Galiću presudila velika brzina

pecara-nesreca

Malo prije svitanja, tačno u 6.05 sati, proglašena je smrt 18-godišnjeg Ivana Galića iz Širokog Brijega, koji je prethodno dovezen u Urgentni odjel SKB Mostar s po život opasnim povredama koje je zadobio u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila oko 2.50 sati u širokobriješkom naselju Pecara, u blizini stadiona i benzinske pumpe u Ulici fra Didaka Buntića.

Uprkos višesatnom naporu liječnika, spasa mu, nažalost, nije bilo. Tužna vijest brzo je prostrujala ovom ulicom u čijoj blizini stanuje i ožalošćena porodica Galić, koju su pokušavali utješiti komšije i poznanici.

Prema prvim rezultatima policijske istrage, nesretni mladić na pragu punoljetnosti u jednom kritičnom trenutku izgubio je nadzor nad upravljačem golfa pri povratku kući, i to na način da je kotačima dodirnuo trotoar pa se odbio i okrenuo na stranu te silovito udario u betonski stup, metalnu ogradu, prometni znak i zid jedne porodične kuće.

Sudbina je htjela da snažno udari upravo vratima vozača, što je, ubrzo će se pokazati, i bilo kobno, piše Večernji list BiH.

– Da je kojim drugim dijelom vozila udario u prepreku pokraj ceste, vjerovatno ne bi bilo tako tragične posljedice. Prva vještačenja ukazuju da se radilo o prevelikoj brzini. Nije bilo očevidaca, jer benzinska crpka ne radi poslije ponoći. Na tom raskrižju nema kamera – neslužbeno su navodili policajci, podsjećajući da je ove godine na području Širokog Brijega to već četvrti smrtni slučaj u prometu.

Napominju i da je nedavno završeni maturant tek položio vozački ispit pa je svemu, prema svemu sudeći, pridonijelo i neiskustvo. Mladić će biti pokopan danas na groblju Bili Brig, kada će se od njega shrvani boli oprostiti nositelj porodica Jadranko te majka Branka, brat David i sestra Ivana te ostala tugujuća rodbina.