Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarska dilerka “slučajno upala u loše društvo”

valentina_sulic_1

Valentina Sulić (32), slikarka iz Mostara, koja je uhapšena u utorak nakon što je više od godinu i po dana izbjegavala da ide na odsluženje 15-mjesečne zatvorske kazne zbog trgovine drogom, prebačena je u KPZ Tuzla, saznaje “EuroBlic” od izvora upućenih u istragu.

Sulićeva je locirana i uhapšena u Mostaru gdje se, kako se pretpostavlja, krila od aprila prošle godine kada joj je izrečena presuda.

“Kraće vrijeme je praćena nakon saznanja i informacija gdje bi mogla da se nalazi u gradu. Ciljano su pretresena dva objekta zbog sumnje da se nalazi u jednom od njih. Tako je i bilo”, saznaje Euroblic.

Mada je i ona sama konzument narkotika, u tuzlanskom zatvoru, kako nezvanično saznaju, neće imati ništa drugačiji tretman od drugih zatvorenica. Nije izolovana od ostalih, niti je smještena u neku posebnu jedinicu na ženskom odjeljenju.

Naaime, svi zatvorenici imaju zdravstvenu zaštitu u KPZ, pa se onima koji su ovisnici pruža pomoć kada imaju krizu.

Sporazum, pa bjekstvo

Ona je u aprilu prošle godine bila osuđena na 15 mjeseci zatvora nakon što je sa Tužilaštvom BiH sklopila sporazum. Ubrzo nakon što se nije pojavila na izdržavanju zatvorske kazne za njom je raspisana potjernica, a njeno ime se našlo i na Interpolovoj listi.

Sulićeva je bila je uhapšena 2013. godine u velikoj policijskoj akciji “Osoja” u kojoj je pala grupa koja je skoro svakodnevno nabavljala, skrivala i krijumčarila heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Hrvatsku.

Prodali oko 6 kilograma heroina

U Federalnoj upravi policije su rekli da su u utorak po naredbi Opštinskog suda u Mostaru pretresli dvije lokacije i da je tom prilikom uhapšena V.S. Akcija “Osoja” bila je organizovana u Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku, Sarajevu i Tuzli. Uhapšena grupa se sumnjičila da je za šest mjeseci prokrijumčarila više kilograma heroina koji je nabavljan najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčaren u južni dio Hrvatske.

Pretpostavlja se da su prodali oko 6 kilograma heroina, te određenu količinu kokaina i marihuane.

Govorila u šiframa

Kriminalnu grupu predvodio je Adis Burić, a Sulićeva je radila za njega, odnosno preprodavala narkotike. Utvrđeno je da je samo ona imala osamdesetak konzumenata koje je snabdijevala u Mostaru, Čapljini, Širokom Brijegu i Čitluku.

Istražitelji su utvrdili da je i ona, kao i ostali dileri iz grupe, prilikom dogovaranja preprodaje kokaina i heroina govorila u šiframa.

Inspektori koji su grupu pratili duže vrijeme uspjeli su da utvrde da kada neko od članova kaže da je za 50 minuta kreće iz Čapljine i stiže za 20 minuta ustvari znači da je 50 minuta 50 grama heroina.

Tokom izricanja presude u Sudu BiH rečeno je da je tokom pregovaranja o visini kazne uzeto u obzir da je Valentina Sulić odmah sve priznala, te da se radi o konzumentu droga.

Tada je rečeno i da je slikarka igrom slučaja upala u loše društvo, a da bi zadovoljila svoju potrebu za drogom ušla je u krug ljudi s Adisom Burićem, za kojeg je i prodavala drogu.