Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mrnjavac osuđen na sedam godina i četiri mjeseca zatvora

mrnjavac333
Foto: Avaz

Mario Mrnjavac, optužen za ubistvo Anesa Mešića i posjedovanje oružja te Medin Koso i Sadin Dobratići, optuženi za pomaganje Mrnjavcu nakon izvršenja krivičnoig djela danas su u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđeni na ukupnu kaznu od osam godina i 10 mjeseci.

Ovu prvostepenu presudu je izrekao predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić.

Mrnjavac je za ubistvo dobio sedam godina, a za posjedovanje oružja šest mjeseci, tako da mu je izrečena jedinstvena kazna od sedam godina i četiri mjeseca zatvora. Iako su Medin Koso i Sadin Dobratići počinili isto krivično djelo, Sud je Kosu osudio na godinu dana, a Dobratićija na šest mjeseci zatvora. Sudija Ružić je u obrazloženju presude naveo da je Vijeće cijenilo sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja kazne. Tako je kao otežavajuća kazna za Kosu bila činjenica da je on već osuđivan i da je od prije imao dvije uslovne kazne i da je sklon kršenju zakona.

Mrnjavcu je nakon izricanja presude produžen pritvor do odlaska na odsluženje kazne u KPZ, te mu je oduzet pištolj kalibra 7,65×17 mm kojim je ubio Mešića. Mrnjavcu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. maja 2017. do odlaska na robiju.

Ružić je pojasnio da su dokazani navodi optužnice prema kojim je Anes Mešić, sjedeći u bašti UO Tango u naselju Otes pozvao Mrnjavca, Kosu i Seada Beganovića koji su prolazili pored objekta. Nakon kraće prepirke sa Mrnjavcem, Mešić je krenuo ka njemu, a Mario je iza pasa izvadio pištolj i ispalio jedan hitac u Mešićev stomak. Hitac je pogodio aortu te je došlo do iskrvavljenja i smrti pogođenog mladića.

Bježeći s mjesta zločina, Koso je uzeo pištolj od Mrnjavca u namjeri da prikrije dokaze i predao ga Beganoviću, koji ga je bacio. Koso se krio skupa sa Mrnjavcem u kući kod Sadina Dobratićija u naselju Blagovac broj 5. Dobratići im je pružio skrovište iako je znao da je Mrnjavac počinio zločin.

Koso i Mrnjavac su se od 22. do 25. maja krili kod Dobratićija, koji živi sa jednom Kosinom prijateljicom. Navodno su se namjeravali predati 26. maja, ali ih je u tome preduhitrila policija, nakon što su od jednog člana njihove porodice saznali gdje se kriju, piše Oslobođenje.