Muamer Topalović porodici Anđelić ponudio “krvarinu”!?

topalovic

Članovi porodice Anđelić iz sela Kostajnica kod Konjica, koji su bili u sudskom sporu protiv FBiH zbog ubistva Anđelka Anđelića i njegovih dviju kćeri, Mare i Zorke, te teškog ranjenog sina Marinka, koje je u njihovoj kući počinio Muamer Topalović na Badnju večer 2002., ni nakon punih 14 godina nisu dobili ni marke od tražene naknade štete, potvrdio nam je advokat Davor Šilić, prenosi Večernji list.

Prema tužbenom zahtjevu, naknadu štete traže preživjeli Marinko te Ruža, Šima, Ivan i Mira Anđelić, Luka Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj, Anđa Stojanović i maloljetna I. S., i to u ukupnom iznosu od 460.000 KM. Općinski sud u Konjicu je prije pet godina bio donio nepravomoćnu odluku da su ubica Muamer Topalović i Federacija BiH dužni solidarno isplatiti 201.590 KM, ali je to Kantonalni sud u Mostaru odbacio te je čitav slučaj završio na reviziji Vrhovnog suda F BiH.

Podsjetimo, pripadnik selefijskog pokreta Topalović, koji je zbog zločina počinjenog iz “ideološko-vjerskih pobuda” osuđen na 35 godina zatvora, ranije je nudio preživjelim članovima porodice isplatu tzv. krvarine, ali samo u slučaju da bude oslobođen.

– Teško nam je, posebice oko Božića kada se svako veseli. Teško nam je palo kad je zločinac poslao pismo u kojemu nudi nekakvu “krvarinu”, neki novac, kako bi dobio slobodu. Ja se i sad na to naježim. Kao da je autom usmrtio kravu, a ne pobio nevine ljude. A mi se ni poznavali nismo. Čega se sada bojati, kad sam “smrt” jednom preživio, govorio je Marinko.

Kostajnica je prije rata imala 428 stanovnika, sve Hrvati, a sad ih je manje od 20. Nema ni jedno dijete.