Crna hronika

hrvatska

Muškarac iz BiH osumnjičen da je silovao 15-godišnju izbjeglicu iz Ukrajine

31/08/2022
Foto: Ilustracija

Žaleći se na rješenje o provođenju istrage, osumnjičeni N. Š. je naveo da ne postoji osnovana sumnja da je on počinio kazneno djelo silovanja, da prema žrtvi nije primijenio silu te da je oralni seksualni odnos bio dobrovoljan

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo od početka juna provodi istragu protiv N. Š. iz BiH zbog sumnje da je u jednom hotelu u Istri silovao 15-godišnju djevojku, koja je s porodicom izbjegla iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Okrivljeni se putem braniteljice žalio na rješenje o provođenju istrage i rješenje kojim mu je zabranjeno kontaktirati ili prilaziti žrtvi te maloljetnoj svjedokinji. Obje je žalbe sud odbio kao neosnovane, piše Glas Istre.

Iz sudskih rješenja daje se zaključiti da je muškarac osumnjičen da je u jednom hotelu u Istri, u kojem je 15-godišnjakinja smještena s porodicom, prisilio žrtvu na oralni seksualni odnos. O tome što joj se dogodilo maloljetnica je svojoj prijateljici slala poruke na mobitel te je sve ispričala i svojoj majci, koja je policiji prijavila zločin.

Tvrdi da je sve bilo dobrovoljno

Žaleći se na rješenje o provođenju istrage, osumnjičeni N. Š. je naveo da ne postoji osnovana sumnja da je on počinio kazneno djelo silovanja, da prema žrtvi nije primijenio silu te da je oralni seksualni odnos bio dobrovoljan.

Istaknuo je i da, u slučaju da je bila primijenjena sila, žrtva ne bi imala mogućnost uzeti mobitel i pisati poruke prijateljici. Sud žalbu nije uvažio, između ostalog i zato što su i prijateljica žrtve kojoj se obratila za pomoć i jedan svjedok u istrazi rekli da je 15-godišnjakinja bila u šoku i plakala te da zbog šoka nije bila u stanju pobjeći, a ni govoriti.

Odbijajući žalbu okrivljenog, sud je ustvrdio da osnovanu sumnju da odnos nije bio dragovoljan potkrepljuju sadržaj poruka koje je žrtva poslala prijateljici tražeći pomoć te uplakano i uzbuđeno stanje žrtve, “pa okolnost što je žrtva stigla poslati poruke zasad ne isključuje postojanje osnovane sumnje”.

Okrivljeniku je sud rješenjem odbio i žalbu protiv rješenja o određivanju mjera opreza Županijskog državnog odvjetništva u Puli kojim mu je zabranjeno približavanje, uspostavljanje ili održavanje veze sa žrtvom i maloljetnom svjedokinjom, kojima se ne smije približiti na razdaljinu bližu od 100 metara. Istim rješenjem su okrivljenom N. Š., koji dosad nije kazneno prijavljivan ni prekršajno kažnjavan, privremeno oduzeti osobni dokumenti izdani u Bosni i Hercegovini te mu je naloženo da se redovito javlja policiji kako bi ga se onemogućilo da pobjegne iz zemlje i izbjegne kazneni postupak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.