Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP HNK

Na Instagramu prijetio da će zapaliti džamije: FUP ga otkrio, policija uhapsila

mostar policija
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL/Arhiv
Ilustracija

FUP je dostavilo MUP-u HNK informaciju o identitetu lica koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30 rođendan navijačke grupe Ultras – Zrinjski, odnosno jučer

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije (FUP) identificirali su lice koje je prijetilo paljenjem džamija u Mostaru, a koje su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), postupajući po depeši Federalne uprave policije, lišili slobode.

FUP je dostavilo MUP-u HNK informaciju o identitetu lica koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30 rođendan navijačke grupe Ultras – Zrinjski, odnosno jučer.

Policijski službenici MUP-a HNK na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenog za počinjenje krivičnog djela „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, lice L.F.M. (2003.) iz Mostara.

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu HNK, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostora s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.